Hírek

2010.04.08. 06:00

Választás: Mit ígérnek a pártok?

Hat párt állíthatott országos listát, most az ő programjukat próbáltuk meg összehasonlítani, hogy a még bizonytalankodók számára könnyebb legyen a döntés.

Világgazdaság - Vég Márton

Már csak hármat kell aludni, és kiderül, hogy hánypárti parlamentje lesz az országnak. A még nyitott kérdésekre már az első forduló után válasz adható. Meg lesz-e a kétharmad a Fidesznek? Ki lesz a második erő: a szocialisták vagy a Jobbik? Bejut-e valamelyik kispárt a törvényhozásba?

Fidesz - Nemzeti ügyek politikája

Nagy fölénye tudatában a csendes és rövid kampány mellett döntött a Fidesz. Szerintük az ország sokkal rosszabb állapotban van pénzügyi-gazdasági szempontból, mint amilyennek a kormány láttatni szeretné. Arra törekednek, hogy a gazdasági növekedés beindítása érdekében minél előbb nagyarányú adócsökkentés legyen, megszorításokban nem gondolkodnak. Ugyanakkor Orbán Viktor az adórendszerrel kapcsolatban óvatosan csak 4, illetve 6 éves adócsökkentést ígért. Családbarát intézkedések várhatók: nemcsak a jövedelem, hanem az eltartottak száma is befolyásolná a közterhek mértékét. A Fidesznek kormányon nem csak lehetősége lesz, de meg is kell valósítania a nagy szavazóbázis álmait. Ezért az alkotmányos keretek közötti elszámoltatás és a kisebb és takarékosabb állam kialakítása az esetleges Fidesz-siker után az első intézkedések között lesz. A Nemzeti ügyek politikája című programjukban olyan foglalkoztatáspolitikát ígérnek, amely tíz év alatt egymillió munkahelyet teremt. Konkrétum még, hogy 3500 fővel növelnék a rendőrség létszámát, a nőknek 40 év ledolgozott év után teljes összegű nyugdíjat adnának, a gyes idejét újra 3 évre emelnék és megtiltanák a kilakoltatásokat. „A magyar föld jövője nem függ brüsszeli döntéstől, csak tőlünk. Ha a Fidesz alakít kormányt, külföldiek nem vásárolhatnak földet Magyarországon” – így hangzott Orbán Viktor legemlékezetesebb kampánymondata. A Fidesz 46 éves, jogász végzettségű kormányfő-jelöltje többször is a szociális piacgazdaságot éltette, mint a válság leghatékonyabb gyógyszere. A tanároknak minden ledolgozott 7-8 év után pihenőévet adnának, az orvosok bérét pedig megemelnék, hogy a külföldön dolgozók hazajöjjenek, a fiatalok pedig ne menjenek külföldre. Nemzeti ügynek tekintik, hogy Magyarország az olimpiai éremtáblázat első tíz helyezettje között szerepeljen.

MSZP - Nemzeti modernizáció

Nagy hátránya tudatában a csendes és hosszú kampány mellett döntött az MSZP. Legnagyobb problémájuk, hogy nyolc év kormányzás után nincs hitele a pártnak. A ciklus utolsó hónapjaiban korrupciós ügyek áradata tovább rontotta választási esélyeiket. „Többen vagyunk, mint azt bárki gondolná” – hangzik a szocialisták szlogenje. Kampányuk fő mondanivalója az volt, hogy az egypártrendszerre törekvő Fidesszel szemben ők a szabadság és szolidaritás utolsó bástyája, a demokrácia védelmezője. Az új baloldal építéséhez új arcot választottak a 36 éves, közgazdász végzettségű Mesterházy Attila személyében. A miniszterelnök-jelölt országjárása közben főleg a nyugdíjasokat akarta maga mellé állítani. Ha folytathatnák a kormányzást, akkor a nyugdíjkorrekciót azoknál a korosztályoknál folytatnák, amelyek korábban kimaradtak ebből. A 75 ezer forintos egyszeri kegyeleti járandóság pedig azoknak járna, akik elvesztették házastársukat, de az átlagnyugdíj alatti járandóságban részesülnek. A büntető törvénykönyv módosításával pedig nagyobb védelmet szeretnének adni az idős korosztálynak. Nem emelnék 70 évre a nyugdíjkorhatárt, valamint megtartanák a 65 év felettiek utazási kedvezményét. A Nemzeti modernizáció című programjukban a foglalkoztatás évi 1 százalékos, a reálkeresetek évi 3 százalékos emelését ígérik. A megtisztulás jegyében megtiltanák a milliós végkielégítéseket és szigorú párt- és kampányfinaszírozási törvényt fogadnának el. Változás korábbi álláspontjukhoz képest, hogy támogatják a magyar állampolgárság könnyített megszerzését a határon túli magyarok számára és kiállnak az egységes egészségbiztosítási rendszer mellett. A 2011-ben lejáró földvásárlási moratóriumot 3 évvel meghosszabbítanák, 2014-ben pedig bevezetnék az eurót.

Jobbik - Radikális változás

A kedvező széljárást kihasználva a hangos és hosszú kampány mellett döntött a Jobbik. A kampányfinisben azonban a szélsőjobboldali pártot is elérték a botrányok. Morvai Krisztina MSZP-s kormányhoz köthető megbízása, melegfelvonulásos fotók a párt ismert alakjairól, pornózó gárdista hölgy. Ez azt a látszatot kelthette sokakban, hogy a friss erő sem különb az eddig megismerteknél. „20 évet a 20 évért” – szól a fő szlogenjük az elszámoltatásról. Vona Gábor, a Jobbik 31 éves, történész végzettségű miniszterelnök-jelöltje utcai rendezvényen – például március 15-én – a cigánybűnözés felszámolásáról szónokolt. Szimbolikus tettekkel kezdenék: földig rombolnák a TV2 és az RTL Klub székházait, Horthy- és turul-szobrot állítanának minden utcasarokra és amnesztiát hirdetnének a bebörtönzött „forradalmároknak”. Radikális változás című programjukban azonban már kevésbé harciasak: nem űznék ki az országból a multikat, nem állítanák vissza a történelmi határokat és nem lépnének ki az EU-ból és a NATO-ból. Bár megalapították már az Új Magyar Gárdát is, rendet mégis a rendőrségtől független csendőrséggel tennének. „Nem bejutni szeretnénk a parlamentbe, hanem megnyerni a választásokat” – mondta magabiztosan Vona Gábor. Alapvető céljaik a közbiztonság megteremtése mellett a magyar gazdaság helyreállítása és a politikusi bűnözés felszámolása. A nyugdíjrendszerrel kapcsolatban szerintük nem korhatáremelésre van szükség, hanem meg kell szüntetni az önkéntes nyugdíjpénztárakat, a több százezer forintos „luxusnyugdíjakat” pedig csökkentenék és a pénzt szétosztanák a kisnyugdíjasok között. Bevezetnék a szülői életjáradékot, amely lehetővé tenné, hogy a dolgozó gyermek személyi jövedelem adójának bizonyos százaléka nyugdíjas szüleit illetné meg.

LMP - Lehet más Magyarország!

Pénzhiány miatt látványos, de rövid kampány mellett döntött az LMP. Ellenzéki szerepre készülnek, de kétharmados törvényekben a mérleg nyelve is lehet a 2008-ban alapított párt. Mivel 20 területi listát tudtak állítani, ezért jó eséllyel ők lesznek a negyedik legnagyobb erő az országban. Ökológiai pártként határozzák meg magukat, 220 oldalas programjuk három pillérre épül: fenntartható jövő, befogadó társadalom és megújuló demokrácia. Minden ideológiából merítettek egy kicsit: az emberi jogok tekintetében liberális, az agrárpolitikában konzervatív, társadalom- és gazdaságpolitikában pedig alapvetően újbaloldali elveket vallanak. Elnökük nincs, legismertebb arcuk Schiffer András: a 38 éves ügyvéd Sólyom László köztársasági elnökké választását célzó kampány vezetőjeként tevékenykedett.

MDF - Munka és méltóság

Kizárólag Bokros Lajos zsenialitására épülő kampány mellett döntött az MDF. Régi arcokat állítottak csatasorba (Katona Tamás, Debreczeni József), összeálltak az SZDSZ maradványával, de egyedül az 1995-ös stabilizációs csomagjáról híres volt pénzügyminiszter meggyőzőképességében bízhatnak. Szerinte nem erős, hanem okos államra és erős társadalomra van szükség. Régóta ugyanazt mondja:  oktatási reformon kevesebb iskolát és egyetemet, és alacsony összegű tandíj bevezetését érti. Bokros nem enged abból sem, hogy adócsökkentés csak úgy képzelhető el, ha a minimálbér adómentességét megszüntetik. A válság dacára liberális piacgazdaság híve, mert szerinte egymillió munkahelyet nem az állam, hanem a piac tud teremteni.

Civil Mozgalom - A jó választás

A pártot Seres Mária alapította, aki 2008 októberében magánszemélyként indított népszavazási kezdeményezést annak érdekében, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott, elszámolható kiadásai után járjon költségtérítés. A kérdésben 2009 márciusára legkevesebb 525 ezer hiteles aláírás gyűlt össze. A négygyermekes családanya a kiváltságok és a korrupció ellen harcol.

További részletek (mandátumbecslés, az üzleti szféra várakozásai) itt olvashatók

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!