Hírek

2010.04.21. 15:35

Végre egy jó hír az IMF-től!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mai bejelentése szerint a világgazdaság a vártnál nagyobb mértékben bővül az idei évben.

BBC News - Világgazdaság Online

Az IMF számításai szerint a gazdaság 4,2 százalékkal bővül globális szinten, ugyanakkor az élénkülés számos országban mérsékelt marad és gondot okoznak majd a magas államadósságok. A Valutaalap ezért úgy látja, hogy ebben az évben is szükség van a konjunktúrát élénkítő lépések folytatására – tudósít a BBC.

A Valutaalap elsősorban a banki hitelezés mértékének lassú emelkedése és a stimulus lépések miatt fejezte ki aggodalmát. A szervezet szerint a pénzintézetek jelenleg tőkéjüket építik, így a hitelezés mértéke alacsony marad. Emellett a fejlett országokban a gazdaságélénkítő lépéseket vagy kimerítették vagy a lehetőségek mostanra korlátozottakká váltak.

Az IMF hiteles középtávú fiskális csomagok kialakítását sürgette, amelyekben egyértelműsítenék az államok, milyen ütemben csökkentenék az adósságot a GDP-hez képest. A Valutaalap egyben a banki szabályozás átalakításának fontosságát is hangsúlyozta. Mint arról korábban beszámoltunk, egy átalány típusú és egy progresszív adót is bevezetne az IMF a bankok tekintetében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!