Hírek

2010.11.27. 09:58

Akármennyit költhet el a magánpénztári vagyonból a kormány

A magánpénztárakból az állami rendszerbe visszalépők vagyona a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz kerül, ami az állampapírokon kívül értékesíti az eszközöket, és az azokból származó pénzt befizeti a költségvetésnek - az államadósság csökkentésére csak akkor lehet fordítani ezt a pénzt, ha az nem ellentétes az "államháztartás kiegyensúlyozásának" céljával - írja az origo.

origo - Világgazdaság Online - MTI Eco

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő pénztártag természetes személyek portfolióját képező eszközöket az Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak kell átadni - derül ki a parlamentnek a nemzetgazdaségi miniszter által benyújtott törvénytervezetből, amiről december 13-án szavaz majd a parlament.

Az Alap vagyonát képező eszközök értékesítéséből származó  bevételt a Nyugdíjbiztosítási Alap fejezetnek és a központi költségvetésnek a Magyar Köztársaság költségvetéséről szóló törvényben meghatározott előirányzata javára kell befizetni vagy azt az államadósság csökkentésére kell fordítani - szól a törvény.

Az, hogy mennyit költenek a költségvetési célokra az Alap öttagú tanácsának döntésén múlik. A testület elnökét és egy tagját az államháztartásért felelős miniszter, további egy-egy tagját a nyugdíjpolitikáért felelős miniszter, valamint a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter jelöli ki. A testület tagja továbbá a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási szerv vezetője. Az elnök és a miniszterek által jelölt tag kijelölése határozatlan időre szól.

Mint ismeretes, Matolcsy György korábban azt mondta, hogy a vagyonból 530 milliárd forint 2011-ben, további 250 milliárd forint pedig 2012-ben a kiadások fedezetét sszolgálja majd, de a többi pénz adósságcsökkentésre megy majd - a mosta benyújtorr törvénytervezet szerint ennél akár többet is költhet majd az állam folyó kiadásokra, a döntés az alap vezetőinek kezében lesz.

Személyesen kell kérni a maradást

A magán-nyugdíjpénztári tagnak személyesen kell kérnie az állami nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél január végéig, hogy továbbra is magánpénztári tag maradhasson, ellenkező esetben automatikusan az állami nyugdíjrendszerbe kerül át, az addigi befizetései pedig a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba kerülnek.

Erről, valamint további részletekről itt olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!