Hírek

2010.11.04. 08:24

Azok jártak jobban, akiknek elpusztította a házát az iszap?

Eddig még csak ígéreteket kaptak a vörösiszap közvetett károsultjai. Akiknek a házát vagy földjeit teljes mértékben elpusztította a vörösiszap, viszonylag gyors kártérítésre számíthatnak.

Sztojcsev Iván

Ígéretek már elhangzottak, konkrét eredmény viszont nincs a vörösiszap-katasztrófa közvetett károsultjainak megsegítésében. Akiknek a házát vagy földjeit teljes mértékben elpusztította a vörösiszap, viszonylag gyors kártérítésre számíthatnak. Sokkal rosszabbul járnak azok, akiknek nem ment tönkre mindenük, viszont az egész környezetük lakhatatlanná vált.

Az ajkai iszapkatasztrófáról mindent egy helyen itt olvashat!

Devecseren egyelőre csupán tervek léteznek, a kormánnyal többször is tárgyaltak, Orbán Viktor is ígéretet tett a helyzet mihamarabbi rendezésére, ám még nem tudni pontos időpontot, mikorra juthatnak pénzhez vagy egyéb kárpótláshoz a közvetett károsultak – mondta el a Világgazdaságnak Toldi Tamás, a kisváros polgármestere.

Kolontáron tegnap kezdődött meg a tárgyalás a közvetlen károsultakkal, Devecseren ez jövő héten történik meg, de a többieknek várniuk kell. Akinek a házát nem minősítették lakhatatlannak, de mégsem szeretne maradni, az vagy új lakás építésében kér segítséget, vagy a korábbival azonos értékben kér támogatást vásárlásra. Ez egyelőre terv, a kormánytól ígéretek érkeztek, de rendelet még nincs.

A közel sem megnyugtató helyzetben sokan nem a kivárást választják: körülbelül száz családról lehet tudni, elhagyná a várost.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!