Hírek

2010.11.12. 09:19

GDP: Megindult a magyar szekér

A hazai gazdaság éves alapon 1,6 százalékkal bővült nyers adatok alapján, és naptárhatástól megtisztítva is.

KSH - Világgazdaság Online

A gazdaság növekedési üteme Magyarországon 1,6 százalékos a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A GDP növekedési üteme kiigazítás nélkül, és naptárhatástól megtisztítva is egyaránt 1,6 százalékos növekedést mutat.

Az előző negyedévhez képest a harmadik negyedben 0,8 százalékkal bővült a gazdaság.

A Központi Statisztikai Hivatal augusztusi gyorsjelentése arról számolt be, hogy a Bruttó Hazai Termék 2010 második negyedévében stagnált, az előző negyedhez képest, melyet szeptemberi részletes adatsorában megerősített. Friss elemzésében a KSH 0,4 százalékos bővülésre módosította a második negyedre vonatkozó növekedés ütemet az előző negyedhez képest.

Ebből adódóan, a szezonálisan kiigazított és naptárhatástól megtisztított növekedési ütemet az első két negyedévre vonatkozóan felfelé korrigálta a KSH, a csökkenés mértéke így nem volt olyan magas: 99,4 százalékról 99,7 százalékra az előző év első két negyedévének viszonylatában.

A kiigazítás nélküli nyers adatok alapján 1,6 százalékos növekedés történt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, az első három negyedévben összesen 0,9 százalékos bővülésnél járunk. A naptárhatás kiszűrével az adatok megegyeznek.

Szezonálisan kiigazítva és naptárhatástól megtisztítva a harmadik negyedévben, az előző év azonos időszakához képest 2,1 százalékkal bővült a hazai gazdaság, Meg kell jegyezni, 2009-ben e viszonyítás szerint élte egyik legnagyobb zsugorodását a hazai gazdaság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!