Hírek

2010.11.22. 14:24

Írország megmentése kevés lesz

Írország elfogadta a nemzetközi segítséget: a hangulat azonban nem javult jelentősen. Az adósságválságnak ezzel nincs vége – vélik nemzetközi elemzők. A figyelem középpontjába Portugália és Spanyolország kerülhet.

Világgazdaság Online

Görögország után Írország is nemzetközi segítségre szorul – jelenti a Bloomberg. Az ország sokáig nem ismerte el, hogy hitelcsomagra van szüksége államadósságának hiteles menedzseléséhez, de a kötvényhozamok az egekbe szöktek, elérték a 9 százalékot, és elfogytak a vevők az ír állampapírok piacáról. A Goldman Sachs becslése szerint 95 milliárd euróra lehet szüksége Írországnak, melyben benne van a bankszektor finanszírozási igénye is.
 
A piacokat nem nyugtatta meg teljesen a hír, a kötvényhozamok mérséklődtek, az euró erősödése átmeneti volt.   „Spekulatív támadás Portugália vagy Spanyolország ellen nem indokolt, de nem zárhat ki” – mondta Jean-Claude Juncker. Ez az a pillanat, amikor a pénzpiacok túlzottan büntetik azokat az országokat, melyek nem követték 100 százalékosan az ortodox konszolidációt – tette hozzá.
 
Az iskola szerint a gazdaság stabilizálásának gyakorlatilag hasonló  folyamatnak kell lennie, mint ami most történik Európában. A költségvetési hiány levágása, reformok és adók emelése. A keynesi felfogás szerint, rossz időzítéssel újabb válságot okozhat a konszolidáció.
 
Miután az ország bejelentette, hogy nemzetközi hitel-megállapodást köt, a 10 éves kötvényhozamok 24 bázisponttal csökkentek 8,11 százalékra. Az ír hosszú kötvények némettel szembeni hozamfelára 478,5 bázispont. Ilyen alacsony hozamkülönbségre október 29-e óta nem volt példa.
 
„Írországnak nem volt más választása” – mondta Nicholas Stamenkovic, az RIA Capital Markets stratégája.   „A piac továbbra is várja a részleteket” –tette hozzá az elemző.
 
A mentőcsomagban segít az Egyesült Királyság és Svédország is. Brian Lenihan elmondta, hogy egy nagy csomagról van szó, de 100 milliárd euró alatti lesz.  Erik Nielsen, a Goldman Sachs vezető közgazdásza szerint az következő 3 évben a kormánynak 65 milliárd euróra, a bankrendszernek 30 milliárd euróra lesz szüksége.
  
Matthew Lynn a Bloomberg publicistája korábban megírta: a piac sorra fogja kivégezni az euróövezeti államokat. Minden PIIGS (Portugália, Írország, Olaszország, Spanyolország) országban van miért aggódni, magasak a költségvetési hiányok, és az államadósság. Lynn szerint Franciaország is bukni fog.

Nagy-Britannia mint a szigetország legközelebbi gazdasági partnere, kész mintegy 7 milliárd font kétoldalú kölcsönt nyújtani Írországnak – jelentette be George Osborne brit kancellár a BBC televízió reggeli adásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!