Hírek

2010.11.29. 07:39

Mi lesz a nyugdíjpénzek sorsa?

A nyugdíjpénztári vagyon uniós elszámolásának módja módosíthatja a deficitet

VG-összefoglaló

Nemcsak a jelenlegi pénztártagoknak, de az Európai Unió döntéshozóinak is komoly fejtörést okozhat a kormány tervezett intézkedése a magánpillér lebontására. Kérdés ugyanis, hogy az ott felhalmozott vagyon átcsatornázása az állami nyugdíjalapba miként számolható el a költségvetésben az uniós rend szerint. Erre még nem volt precedens. Szólhatnak érvek a mellett, hogy a bevételek a korábbi évek egyenlegét javítsák, ebben az esetben Magyarország elvileg már évek óta teljesíti a 3 százalék alatti GDP-arányos hiányt.

A cikkhez kapcsolódó jegyzet itt olvasható!

Az is elképzelhető azonban, hogy a következő évekre lehetne azt elszámolni. Még így sem biztos azonban, hogy kikerülünk a túlzottdeficit-eljárás alól, mivel egyszeri tételekről van csak szó. A bevont állampapírok kamatán azonban így is, úgy is meg lehet takarítani a GDP 0,5-0,7 százalékának megfelelő kifizetést. A Fitch Rating eközben jelezte, az év végéig leminősítheti a magyar adósságot, mert romlott a közfinanszírozás középtávú fenntarthatósága. A hétvégén kiderült: mégis adóköteles lesz a visszalépőknek kifizetett hozam, kivéve, ha azt önkéntes pénztárba helyezik. A nyugdíjpénztárak ügye egy pénteki konferencián is szóba került, ahol többen bírálták a kormány tervét.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!