Hírek

2010.11.02. 12:17

Miért az OTP csoportot választotta Oszkó Péter?

Érdekesnek találta osztályfőnöke földtörténeti előadásait, imádta a természetet, így gyerekkorában még geológusnak készült Oszkó Péter, az OTP csoporthoz tartozó kockázatitőkealap-kezelő, a PortfoLion Zrt. október elején kinevezett elnök-vezérigazgatója.

Herman Bernadett

Az előző kormány pénzügyminisztere most is szívesen kirándul, szeret barlangászni, hegyet, sziklát mászni – ezekre a túrákra gyakran kilencéves kisfia is elkíséri.

A gimnázium után azonban a természettudományok helyett inkább a jogot választotta, és már negyedéves korában munkába állt a KPMG-nél, ahol öt év alatt volt alkalma megismerkedni a pénzügyi joggal és az adótanácsadással. 2001-ben aztán visszatért az ügyvédi pályára, a Freshfields Bruckhaus Deringernél lett adócsoport-vezető, egészen 2004-ig, amikor a Deloitte megkereste, partnerséget ajánlva. Két évvel később már adóosztály-vezetőként dolgozott a tanácsadó cégnél, 2007 nyarától, Simor András jegybankelnöki kinevezése után pedig elnök-vezérigazgatóként irányíthatta a céget.

Pályafutása eddigi legkomolyabb feladatát, a Bajnai-kormány pénzügyminiszteri posztját 2009 áprilisában vállalta el. „Egy pénzügyi válság idején, széles körű politikai támogatás nélkül kellett helytállnom” – mondja erről az időszakról. Már a kinevezése előtt eldöntötte, hogy nem marad a politikában, a tárca vezetését csak a következő választásig vállalja, addig igyekszik minél jobban rendbe tenni az ország pénzügyeit.

Bár akkor végzett munkájába a mostani kormány időről időre igyekszik belekötni, idehaza és külföldön is sokan elismerték az elért eredményeket. Ezt jelzi, hogy a pénzügyminiszteri székből való távozása után több komoly állásajánlatot kapott, amelyek közül végül az OTP csoportét választotta. „Az építkezés, az új rendszerek kialakítása vonzott, és ez az a munkakör, ahol a pénzügyi tudásomat, a vállalatirányítási, vállalatfejlesztési ismereteimet a legjobban ki tudom használni” – indokolja Oszkó Péter, hogy miért szerződött le éppen a hazai és régiós vállalkozások fejlesztésével foglalkozó céghez. A PortfoLionnak már most is van egy Jeremie-alapja, és még az idén megkezdődhet egy másik, nagyobb cégek támogatására is alkalmas alap jegyzése, amely iránt komoly érdeklődést várnak.

A volt pénzügyminiszter egyébként nemcsak a szakmában, de a hobbijaiban is sokoldalú. Gyerekkorában zongorázni tanult, majd a gimnáziumban szájharmonikázni kezdett, és most is tagja egy blues-rock zenekarnak, amellyel rendszeresen koncertezik. A másik hobbija az írás: rendszeresen publikál a VG-páholyba, és blogot is ír, ahol bárki megvitathatja vele akár az aktuális gazdaságpolitikai kérdéseket is.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!