Hírek

2010.11.26. 12:12

Selmeczi: A jelenlegi nyugdíjrendszert tartjuk inkorrektnek

Nagyon sok krimit nézett az elnök asszony – így reagált Selmeczi Gabriella a Stabilitás Pénztárszövetség elnökének csütörtöki nyilatkozatára, miszerint nem beszélhetünk az állampolgárok szabad választásról akkor, ha az illető fejéhez pisztolyt tartanak.

Duna Televízió

A jövőre vonatkozóan kell döntést hozniuk az állampolgároknak – azaz, hogy bent maradnak-e az állami szolidaritási nyugdíjrendszerben, vagy kiszerződnek belőle. Visszamenőlegesen senki nem veszíti el az állami rendszerbe fizetett járulékait – nyilatkozta Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában csütörtök este. A magánpénztáraktól áthozott összegeket továbbra is nyilvántartják az állami rendszerben az átlépő magánszemély nevén. A politikus visszautasította azokat a felvetéseket, hogy az állampolgárok nem dönthetnének szabadon az állami rendszerbe való visszatérés és a magánpénztári rendszerben maradás között.
 
Nagyon sok krimit nézett az elnök asszony – így reagált Selmeczi Gabriella a Stabilitás Pénztárszövetség elnökének csütörtöki nyilatkozatára, miszerint nem beszélhetünk az állampolgárok szabad választásról akkor, ha az illető fejéhez pisztolyt tartanak. “Mi a tízmillió magyar állampolgár jelenlegi és jövőbeni nyugdíját szeretnénk megvédeni és az állampolgárok oldalán állunk” - tette hozzá a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott. Emlékezetes: a készülő szabályok szerint annak, aki a jövedelméből levont tíz százaléknyi járulékot továbbra is a magánpénztárakba utaltatja, az új szabályozás életbe léptétől lényegében "nem ketyeg" az állami nyugdíj. A munkaadó által befizetett járulékot pedig nyugdíjadóvá alakítják át. 
 
A fideszes politikus fontos szempontnak nevezte, hogy ezidáig volt kötelező az a magán-nyugdíjpénztári rendszer, “ahol a nyugdíjforintokat tőzsdére vitték és kockáztatták”. Most választhatnak az emberek. Másfelől úgy látja: Magyarország visszatér ahhoz a nyugdíjrendszerhez, ami az Unió nyugati felében tizennyolc országban működik. Szintén fontos szempontnak nevezte Selmeczi Gabriella, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszatérők közül azoknál, akiknek nem volt hozam a magánszámlán, vagy veszteséget szenvedtek el, az állam a veszteséget pótolja, jóváírja. A reálhozammal visszatérők a hozamot adómentesen kivehetik, vagy áttehetik egy önkéntes magánpénztárba adókedvezménnyel– ismertette a feltételeket a politikus. 
 
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!