Hírek

2010.11.12. 07:23

Visszafizeti az állami pénzt az Omninvest - Csak nem most

A kétmilliárdos pályázati pénzből vakcinagyártó sor készült, de a megrendelés részletei ismeretlenek

Nógrádi Tóth Erzsébet

Hivatalos információja nincs a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) arról, hogy az Omninvest Kft. megkezdte volna annak a kétmilliárd forintos közpénznek a visszafizetését, amelyet 2006-ban nyújtott számára a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) – válaszolta a Világgazdaság kérdésére a Kehi kommunikációs osztálya. Ám a Kehi felé ismertetett ajánlatuk nem azt tartalmazta, hogy egy összegben fizetik vissza a támogatást. Több év alatt, részletekben teszik azt – közölték lapunkkal.

Az Omninvest ügyében ez év július 26-án rendelte el a Kehi-vizsgálatot a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Lehetségesnek tűnt ugyanis, hogy a cég 2006-ban önmagát bízta meg az új influenzajárvány elleni oltóanyag kifejlesztésével, s azért is, mert az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága szintén vizsgálatot folytat az oltóanyaggyártónak akkor juttatott kétmilliárdos állami pályázati pénz ügyében.

Azért kérdeztük meg a Kehit, mert az Omninvest Kft. a napokban közleményben tudatta: viszszafizeti az összeget. Szerettük volna megkérdezni annak részleteiről a céget, de Németh Zsolt szóvivő elhárította a kérésünket. Közölte, hogy arról a pénzt a számukra juttató NKTH elnökségét kérdezzük, „a megállapodás részleteiről nélkülük nem áll módunkban nyilatkozni”.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!