Hírek

2011.01.13. 05:00

Nyugdíjkérdés - Hogyan nyilatkozzunk?

Nem tudni még, mikor dönt az Alkotmánybíróság a magánnyugdíjkasszák ügyében

VG

Még 13 munkanapjuk van a magán-nyugdíjpénztári tagoknak arra, hogy eldöntsék: maradnak-e a pénztárukban, vagy visszamennek az állami tb-rendszerbe. Tegnapig 13 846-an döntöttek úgy, hogy annak ellenére is vállalják a pénztáraknál való maradást, hogy ezzel további szolgálati időt nem szereznek, s így teljes egészében elveszíthetik nyugdíjjogosultságukat, sőt akár a rokkantnyugdíjra való jogukat is. Remény persze lehet még arra, hogy mindez nem következik be, egyebek között ugyanis ezt a kérdést is vizsgálhatja majd az Alkotmánybíróság (AB) a nyugdíjtörvényekkel kapcsolatban. A héten már kiszignálták az ezzel kapcsolatos beadványokat az alkotmánybíráknak – közölte lapunkkal Sereg András, az AB szóvivője, azt viszont, hogy mikor születik ebből érdemi határozat, még sejteni sem lehet, folyamatosan érkeznek ugyanis az újabbnál újabb indítványok az AB-hez, amelyeket fel kell dolgozni.

Arra kevés esély van, hogy a testület január végéig, a személyes nyilatkozattétel határnapjáig döntést hoz. Ha később lesz is döntés, még egyáltalán nem biztos, hogy az AB beleköt a törvénybe. A leszűkített hatáskörű testület valószínűleg csak az emberi méltósághoz való jog megsértésére hivatkozva semmisítheti meg a törvény egyes paragrafusait, emiatt kerülhetnek ki a törvényből azok a részek, amelyek alapján elveszítik az állami nyugdíjra való jogosultságukat a pénztártagok.
A Stabilitás Pénztárszövetség még decemberben kért soron kívüli elbírálást az AB-től ebben az ügyben. A szövetség szerint az elfogadott jogszabályok sértik az alkotmánynak a jogbiztonságra, a hátrányos megkülönböztetés tilalmára, a szociális biztonságra, a tulajdon védelmére, továbbá az emberi méltóságra vonatkozó bekezdéseit. A vitatott törvényi szabályozás a pénztártagok visszalépési jogának teljes körű biztosítását a pénztárakban tagként maradni szándékozók terhére érvényesíti, olyan helyzet előidézésére törekedve, amelyben a pénztárak működése ellehetetlenül. Így az egyébként maradni szándékozó pénztártagok akaratuk ellenére, cselekvési autonómiájukat feladva kénytelenek lesznek visszalépni a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe.

Mivel sokan attól való félelmükben döntenek az állami rendszerbe való visszalépés mellett, hogy másképpen elveszíthetik jogukat az állami nyugdíjra, sőt a rokkantnyugdíjra is, a Stabilitás átmeneti megoldásként egy olyan nyilatkozat kitöltését javasolta a tagok számára, amelyben kijelentik, hogy ha az AB vagy bármely más szervezet a jövőben megsemmisítené az ezzel kapcsolatos rendelkezéseket, a magán-nyugdíjpénztári tagságukat fenn kívánják tartani.

A nyugdíjbiztosítóknál viszont nem akarták elfogadni a pénztártagoktól ezt a nyilatkozatot. A pénztárszövetség álláspontja szerint a nyugdíjbiztosítók nem tehettek így, mivel a nyilatkozattételt szabályozó jogszabály nem rendelkezik a nyomtatványról, csak annyiban, hogy személyesen kell kitölteni a papírt, és hogy milyen adatoknak kell szerepelnie rajta, ennek pedig az ő nyomtatványuk megfelel. Lapunk megkereste az ügyben az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot, ahol a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez irányították az újságírót a kérdéssel. A pénzügyi felügyelet viszont csak annyit közölt, hogy nem illetékessége a nyilatkozatok vizsgálata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!