Hírek

2011.03.13. 19:45

Elpártolt a hadiszerencse a líbiai felkelőktől

Kadhafi erői elűzték Bregából a felkelőket, akik légvédelmi fegyvereikkel együtt menekültek a városból.

MTI

"Megtisztították a lázadóktól" a kelet-líbiai Brega városát a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők - jelentette a líbiai állami televízió. A hírt egyelőre független forrásból nem erősítették meg - számolt be a távirati iroda.Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a felkelők légvédelmi fegyvereikkel járműveken menekülnek a városból. Az értesülések szerint a líbiai légierő nem avatkozott közbe Brega bevételénél. A keleti országrészben a hadiszerencse már napok óta a Kadhafihoz hű erőknek kedvez. Folyamatosan nyomulnak előre a frontvonalat mind keletebbre tolva. A gyengén felfegyverzett és szervezetlen ellenzéki fegyveresek csekély ellenállást tanúsítanak.
Bengáziban, a felkelők Tripolitól hozzávetőleg ezer kilométerre keletre lévő fellegvárában nem működik a mobiltelefon-szolgáltatás.

A tengerparti Rász-el-Unúf hatalmas olajfinomítója lángokban áll. Sukri Ganem, az állami olajipari vállalat vezetője az Eni SpA olasz olajipari óriáscég segítségét kérte a tűz eloltásához. Az olaszok egyelőre nem adtak választ a segélykérésre. A líbiai olajkitermelés harmadára csökkent a harcok okozta károk miatt.

Nyugaton az-Závíját, amely a felkelők megerősített állása volt egy ideig, a kormányerők két hétig tartó elkeseredett harcok árán vették vissza, majd győzelmük szilaj ünnepelésébe fogtak. Szemtanúk "öldöklésről" tettek említést.

A felkelők kezén van még a Tripolitól 150 kilométerre keletre lévé Miszráta, de a város határairól automatafegyverek lövései hallatszanak. Ugyancsak a felkelők ellenőrzik az ország északnyugati hegyvidékes területein lévő városokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!