Hírek

2011.03.06. 17:11

Líbiai menekültek hulláma

A harcok elől Krétára evakuált 49 bangladesi vízbe ugrott a sziget partjainál, hogy ne küldjék őket vissza. Hárman meghaltak, 14-en eltűntek. A Tunézai határnál két új tábort építenek a menekültek fogadására.

(MTI)

A líbiai harcok elől hajón Krétára evakuált 49 bangladesi vízbe ugrott a görög sziget partjainál a vasárnapra virradó éjjel: hárman meghaltak, 14-én eltűntek, 25-en kórházba kerültek - közölték vasárnap a görög hatóságok. A parti őrség és a haditengerészet tucatnyi hajója, egy katonai helikopter és halászhajók pásztázzák a vizet az eltűntek után kutatva.

Az Ionian King nevű ciprusi hajó 1288 kimenekítettel, többségében bangladesi vendégmunkással a fedélzetén indult el a líbiai Tripoliból, és szombat éjjel kötött ki a krétai Szúdában. A hajóról kötélen menekülni próbálók bizonyára azt akarták elkerülni, hogy a görög hatóságok visszaküldjék őket Bangladesbe.

Két új tábort épít a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) és az Egyesült Arab Emírségek a líbiai-tunéziai határ tunéziai oldalán, a várható nagy menekülthullám fogadására - jelentette be vasárnap a szervezet regionális illetékese. Monji Slim elmondta, a vöröskereszt egy már létező, a tunéziai hadsereg által működtetett, kétezer sátras menekülttábor közelében létesít egy újabb sátortábort ötezer fő befogadására, de a kapacitása "15 ezer főig bővíthető lesz". Ezenkívül "az Egyesült Arab Emírségek felajánlotta egy tábor és egy kórház építését" a környéken - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!