Hírek

2011.03.07. 18:19

Magyar dal az Eurovíziós Dalfesztiválon

Tavaly anyagi okok miatt nem vett részt Magyarország a fesztiválon, az idén azonban ismét bemutatkozik a mezőnyben egy magyar induló.

MTI

Idén ismét lesz magyar induló az Eurovíziós Dalfesztiválon: a versenyt 43 ország képviselőinek részvételével májusban rendezik Düsseldorfban; a magyar dalt és előadóját szerdán mutatják be Budapesten. Tavaly Oslóban csupán 39 ország vett részt a zenei megmérettetésben. Magyarország egy év kihagyás után indul, Olaszország 1997 óta versenyez először, Ausztria is hosszú kihagyás után indít újra versenyzőt a fesztiválon. Az elődöntőket május 10-én és 12-én, a döntőt 14-én rendezik a német városban.

A Magyar Televízió tavaly anyagi okok miatt mondott le az oslói Eurovíziós Dalfesztiválon való részvételről, valamint a közvetítés jogáról. A magyar induló nélküli versenyt végül a Duna Televízió közvetítette. 2009-ben - miután két énekes is visszamondta különböző okok miatt a jelöltséget - Ádok Zoltán képviselte Magyarországot Tánclépés című dalával.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon magyar zenész először 1994-ben vett részt: Bayer Friderika Dublinban negyedik lett. 1999 és 2004 között nem volt magyar induló, Magyarország 2005-ben a NOX nevezésével újra képviseltette magát, azonban 2006-ban ismét magyar résztvevő nélkül zajlott a megmérettetés. 2007-ben Rúzsa Magdi a kilencedik helyen végzett. 2008-ban - vitatott körülmények között - nemzeti döntő keretében Csézy kapott lehetőséget a részvételre.
 
Az első Eurovíziós Dalfesztivált 1956-ban rendezték hét ország részvételével a svájci Luganóban. A versenyt a közszolgálati televíziókat tömörítő EBU (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége) szervezi. A győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és az egykor svájci színekben induló, kanadai Celine Dion.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!