Hírek

2011.03.17. 14:59

Magyarország aláveti a paksi atomerőművet a katasztrófatesztnek

A paksi atomerőműben a múlt század kilencvenes éveitől jelentős biztonsági beruházások történtek, így javult a földrengésállósága is, az erőművet alávetik az EU-ban most formálódó stressz tesztnek - mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára a parlament fenntartható fejlődés bizottságának ülésén.

MTI

Az bizottsági ülés témája a japán Fukusima-atomerőmű balesete kapcsán kialakult helyzet megismerése volt. A bizottsági ülés utáni sajtótájékoztatón Jávor Benedek (LMP) elnök azt kérte a kormánytól, hogy sem az atomerőmű üzemidejének meghosszabbításáról, sem pedig az új blokkok építéséről ne szülessen döntés a kockázatok felmérése előtt.

Az államtitkár a felmérendő kockázatok között említette a földrengés mellett az árvizet, a hűtőrendszer állapotát, a tartalék áramforrás biztonságát, továbbá a reaktor védettségét és a balesetek alkalmával követendő eljárások rögzítését.
 
A kockázatok számbavételekor felhasználják a japán atomerőművi baleset tanulságait.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!