Hírek

2011.03.17. 10:37

MSZP: Szíjjártó fizessen vissza havi egymilliót

Az MSZP továbbra is arra szólítja fel Szijjártó Pétert, hogy fizesse vissza "a jövedelme és a mezei államtitkárok juttatása közötti, havi egymillió forintos különbözetet."

MTI

Az ellenzéki párt az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, hogy a miniszterelnöki szóvivő havi jövedelme bőven meghaladja a kétmillió forintot, "így hónapról hónapra beveri a fejét a közszférában bevezetett bérplafonba", miután a vonatkozó törvényt "szó szerint Szijjártó Péterre szabták, a miniszterelnöki biztosnak kinevezett szóvivő így egy munkáért két fizetést vehet fel, s a legjobban kereső állami alkalmazottként kétszer annyit keres, mint a belügyminiszter".

Emlékeztetnek arra, hogy Molnár Csaba, az MSZP képviselője korábban törvénymódosító javaslatot nyújtott be, hogy a miniszterelnöki biztosként is dolgozó országgyűlési képviselők - hasonlóan a kormánytagokhoz, államtitkárokhoz, kormánymegbízottakhoz és kormánybiztosokhoz - csak képviselői alapdíjra legyenek jogosultak.

Az indítványt az Országgyűlés Alkotmányügyi bizottsága szerdán tárgysorozatba vette, ám az általános vitára való alkalmasságáról nem foglalt állást, így az is előfordulhat, hogy a módosító indítvány végül nem kerül a parlament elé - írja az MSZP, amely szerint felmerül a kérdés: a kormánypárti politikusok ugye nem akarják tovább "+jegelni+ ezt a minden jó érzésű ember igazságérzetét bántó ügyet?".

Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény módosítását a szocialista Molnár Csaba mellett fideszes képviselők - maga Szijjártó Péter és Ágh Péter - is kezdeményezték; az indítványok február 2-án kerültek fel a parlamenti honlapra.
 
Az érintett jogszabály megváltoztatni javasolt szakasza rendelkezik arról, hogy a miniszterelnöki, miniszteri tisztséget betöltő, államtitkár vagy kormánymegbízott parlamenti képviselő kizárólag az alapdíj 100 százalékára jogosult; az a kormánybiztos vagy miniszterelnöki megbízott képviselő, aki - nyilatkozata szerint - költségtérítésben részesül, ennek összegével csökkentett mértékű választókerületi pótlékra jogosult.
 
Szijjártó Péter és Ágh Péter a felsorolást kiegészíteni javasolta a miniszterelnöki biztos képviselővel, akiből jelenleg egy van, maga az egyik előterjesztő, a kormányfő szóvivője. Szijjártó február 16-án egy tévéműsorban azt mondta, a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően kapta fizetését, nem lát okot pénzvisszafizetésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!