Hírek

2011.03.05. 12:37

Próbaúton levő gép zuhant le Oroszországban

Próbaúton lezuhant egy An-148-as típusú repülőgép szombaton Oroszországban, Moszkvától mintegy 600 kilométerre délre. A személyzet mind a hat tagja életét vesztette. A kis hatótávolságú, 70-99 utas befogadására alkalmas utasszállító tesztrepülést hajtott végre.

(MTI)

Az An-148-as a voronyezsi repülőgépgyárból indult útjára, és Belgorod várostól 165 kilométerre, Garbuzovo településnél csapódott földnek. Az ütközést követően a repülő kigyulladt. A földön nem voltak áldozatok, mert mezőgazdasági területen csapódott be a gép. A repülőgépet a mianmari hadsereg részére készültek leszállítani, s a fedélzetén tartózkodott két mianmari pilóta is. A gépet Mianmarba készültek leszállítani, s a fedélzetén tartózkodott két mianmari pilóta is.

Két ilyen típusú gép szállításáról szól a szerződés, amelynek értelmében márciusban adnák át az első gépet. Az orosz-ukrán együttműködésben készült An-148-as gép az ukrán Antonov tervezőiroda terméke, amelynek egyik sajátossága, hogy rossz minőségű pályáról is üzemeltethető.

Maximális hatósugara 5000 kilométer, utazósebessége pedig 800-870 kilométer óránként. A két hajtóművel rendelkező gép 2004. szeptember 17-én emelkedett először levegőbe, tömeggyártása pedig 2007. július 5-én indult el a voronyezsi gyárban.
 
Az An-148-as rendszeres járatként 2009. július másodikán indult először útjára az ukrán főváros, Kijev és Harkiv város között. Ukrajnában a tervek szerint legalább 80 ilyen típusú gép teljesít majd szolgálatot belföldi és külföldi légi forgalomban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!