Hírek

2011.03.22. 15:13

Több várost támadnak Kadhafi erői

Nehézfegyverekkel támadják és megpróbálják elfoglalni a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők kedden Zenten városát - jelentette az al-Dzsazíra tv. További részleteket egyelőre nem közölt a katari hírtelevízió.

(MTI)

Hírügynökségi jelentés szerint a lakók már elmenekültek a belvárosból, a környező hegyek barlangjaiban keresve menedéket a harcok elől. A Kadhafi-erők tüzérséggel lövik a lázadók kezén lévő nyugati Miszráta városát helyiek elmondása szerint, és az áldozatok között volt négy gyermek is, akik egy autóban utaztak, amit találat ért.

"A helyzet nagyon rossz. Reggel harckocsik kezdték lőni a várost" - mondta telefonon egy helyi lakos, hozzátéve, hogy orvlövészek is részt vesznek a műveletben.
 
Ugyancsak helyi beszámoló szerint a hétfői harcok halálos áldozatainak száma elérte a negyvenet Miszrátában. Hétfőn egyébként az al-Arabíja arab hírtévé líbiai kormányforrások állítására hivatkozva azt jelentette, hogy a Kadhafihoz hű katonaság visszafoglalta a várost. A kormány szóvivője azt is mondta a televíziónak, hogy még folyik a "terrorista elemek" felkutatása.
 
A líbiai harcok elől ezrek menekülnek az ország keleti részébe, s ott házakban, iskolákban, egyetemi épületekben találnak szállást - közölte kedden Genfben Adrian Edwards, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője Egyiptomba érkezett menekültek elmondása alapján. Akik a határt átlépik Egyiptom felé, attól félnek, hogy Kelet-Líbiában kiújulnak a harcok. 

Műszaki hiba miatt lezuhant a keddre virradó éjszaka Líbiában az amerikai légierő egy gépe - jelentette be az amerikai hadsereg németországi központú Afrika Parancsnokságának egyik szóvivője. Vince Crawley szerint a gépet nem lőtték le, a szerencsétlenséget műszaki hiba okozta. Az F-15 Strike Eagle típusú vadászgép mindkét pilótája katapultált, s kisebb sérüléseket szenvedett. Az egyiket megtalálták, a másikat még keresik. A baleset ügyében vizsgálat indult.
 
Ez az első eset, amikor a koalíció hivatalosan elismerte egy repülőgépének elvesztését Líbiában. A nyugati országok repülőgépei keddre virradóra már a harmadik éjszaka hajtottak végre légitámadásokat Kadhafi erői ellen.
 
A líbiai kormányhadsereg vett őrizetbe három nyugati újságírót, aki március 19-én az ország keleti felében lévő Tobruk térségében tűnt el - közölte a külföldiek helyi sofőrje. Az AFP francia hírügynökség két különtudósítója - Dave Clark újságíró és Roberto Schmidt fotós -, valamint Joe Raedle, a Getty Images nemzetközi fotóügynökség amerikai munkatársa múlt szombat óta nem adott életjelt magáról.
 
Pénteken elküldött szolgálati üzenetük szerint a párizsi központból kiküldött Clark és a kenyai Nairobiból "átvezényelt" Schmidt azt tervezte, hogy a kelet-líbiai Tobruk 30 kilométeres körzetében dolgozik másnap, lázadókkal és menekültekkel készít interjúkat, illetve felvételeket. Ez az Egyiptomhoz közel fekvő terület túlnyomórészt a lázadók ellenőrzése alatt áll, de az utóbbi napokban a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők megvetették ott is a lábukat.
 
A líbiai harcok elől ezrek menekülnek az ország keleti részébe, s ott házakban, iskolákban, egyetemi épületekben találnak szállást - közölte kedden Genfben Adrian Edwards, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője Egyiptomba érkezett menekültek elmondása alapján. Akik a határt is átlépik Egyiptom felé, attól félnek, hogy Kelet-Líbiában kiújulnak a harcok.


 
Kína kedden aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy jelentések szerint a koalíciós támadásoknak Líbiában polgári áldozatai vannak, és az ország által kezdeményezett rendkívüli ENSZ BT-ülésről még mindig nincs döntés. Kína "nagyon aggódik" azok miatt a jelentések miatt, amelyek a Líbia elleni koalíciós katonai támadások civil áldozatairól szólnak - jelentette ki Csiang Jü (Jiang Yu) külügyi szóvivő Pekingben. "Az ENSZ repüléstilalmi zónára vonatkozó határozatának a polgári személyek védelmét kell szolgálnia" - szögezte le Csiang, hozzátéve, hogy Peking ellenzi a katonai erővel való visszaélést, amely további civilek halálához és humán katasztrófához vezet.
 
"A brazil kormány gyászolja a konfliktus áldozatait, reméli, hogy mihamarabb tűzszünetet hirdetnek Líbiában, és azt a polgári lakosok védelmében tiszteletben is tartják, valamint elkezdődik a párbeszéd" - olvasható a brazil külügyminisztérium helyi idő szerint hétfő este, Barack Obama amerikai elnök brazíliai látogatása után kiadott közleményében. A Líbia ellen légtérzárlatot elrendelő biztonsági tanácsi határozat elfogadásakor az ENSZ-ben Brazília Kínával, Indiával, Németországgal és Oroszországgal együtt tartózkodott.

(MTI) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!