Hírek

2011.03.22. 20:48

Újabb légitámadás Tripolinál

Kedden este újabb légitámadás kezdődött Tripoli térségében, és robbanásokat is lehetett hallani a környéken. A nyugati szövetségesek már negyedik napja támadják a líbiai fővárost az 1973-as számú ENSZ-határozatban szereplő repülési tilalom érvényesítése érdekében.

(MTI)

A hétfő esti Líbia elleni légi offenzívában a koalíciós erők egyik katonai repülőgépe lezuhant a felkelők ellenőrzése alatt álló keleti országrészben, de a legénységnek nem esett baja.

Az amerikai légierő egyik F–15E Strike Eagle típusú vadászrepülőgépe műszaki problémák miatt zuhanhatott le Líbiában a keddi információk szerint. A kétfős legénység katapultált, és kisebb sérülésekkel megúszták a balesetet. A koalíciós erők először ismerték el hivatalosan egy repülőjük elvesztését a közel-keleti országban.

A történelem során még nem fordult elő, hogy egy háborút egyedül a légierő bevetésével nyerjenek meg. „Nehézfegyverekkel támadják és megpróbálják elfoglalni a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők kedden Zenten városát” – jelentette az al-Dzsazíra. Tüzérséggel lőtték a lázadók kezén lévő nyugati Miszráta városát is.

Megállapodtak a NATO tagországai abban, hogy a szövetség hajói is részt vesznek a Líbia elleni fegyverembargó betartásának ellenőrzésében. Azt fogják megakadályozni, hogy a tenger felől, vízi úton jussanak fegyverek a nemzetközi szankciók ellenére az országba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!