Hírek

2011.03.07. 18:13

Újra döntésképes a monetáris tanács

Hat évre megválasztották a monetáris tanács két új tagját. Az LMP távol maradt a szavazástól.

MTI

Megválasztotta az Országgyűlés Bártfai-Mager Andreát és Gerhardt Ferencet a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagjává hétfőn, március 21-i hatállyal hat évre. Bártfai-Mager Andreát 292 igen szavazattal, 37 ellenében választotta meg a Ház; Gerhardt Ferenc 300 támogató voksot kapott 40 nem ellenében. A kormánypárti képviselők mellett a Jobbik-frakció nagy része is igennel szavazott, a szocialisták nemmel, az LMP pedig távol maradt a szavazástól.
A monetáris tanács korábbi négy külsős tagjának megbízatása március elsején járt le. A testület két hiányzó tagjának jelöléséről később döntenek.

Bártfai-Mager Andrea 2001-től az MNB bankfőosztályát, majd 2006-tól előbb főosztályvezetői, később igazgató-helyettesi beosztással a pénzügyi stabilitási szakterületet vezette. Bártfai-Mager Andrea 2007 és 2010 között a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsának tagja volt. Jelenleg a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatója.
 
Gerhardt Ferenc,
a Magyar Fejlesztési Bank jelenlegi vezérigazgató-helyettese 2005 és 2007 között az MNB banküzemi szakterületének vezetője volt. Fél évig a jegybank alelnöki teendőit is ellátta. Korábban több magyarországi pénzintézetnél is dolgozott.

Az összesen héttagú monetáris tanács - amelynek tagja az MNB elnöke és két alelnöke - létszáma ezzel ötre emelkedik, így a testület újból döntésképes lesz. (A korábbi négy külsős tag megbízatása március elsején járt le.)

A parlament február 21-én döntött arról, hogy a jövőben az Országgyűlés választhatja meg a monetáris tanács külsős tagjait, akik közül korábban kettőt a miniszterelnök, kettőt az MNB elnöke jelölhetett, a kinevezési jog a köztársasági elnököt illette meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!