Hírek

2011.09.08. 05:01

Giró-Szászból Szijjártó lesz?

Úgy vélem, Giró-Szász Andrásnak nem lesz új a kormányszóvivő poszt, mert bár „független” politológusként korábban az lett volna a feladata, hogy objektíven elemezze és magyarázza a történéseket, folyamatokat, az eszmefuttatásai az esetek túlnyomó többségében a kormánypárt és a kabinet döntései helyességének az igazolását szolgálták. A jövőben sem kell mást tennie.

Stanga István

Hogy mi lehet a dolog magyarázata, egyáltalán nem könnyű megmondani, ám annyi bizonyos, hogy kis hazánkban enyhén szólva is kapósak azok a politológusok, akik az általuk vizsgált területre az átlagosnál (vagy inkább a szükségesnél?) mélyebbre is bemerészkednek. Gondoljunk csak többek között a Magyar Demokrata Fórum színeiben feltűnő, majd a párt brutális választási kudarcát követően a nyilvánosság szeme elől teljesen eltűnő ex Political Capitalos Somogyi Zoltánra, avagy arra a Kumin Ferencre, aki az elmúlt éveket a Sándor-palotában töltötte Sólyom László volt köztársasági elnök „szárnysegédjeként”, még pontosabban az államfő tanácsadójaként, a hivatal stratégiai és kommunikációs főosztályának vezetőjeként. Mindezt természetesen nem véletlenül hoztam szóba, hiszen ha hihetünk a néhány napja felröppent lapértesüléseknek, úgy hamarosan Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány vezérigazgatója, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. egyik tulajdonosa is csatlakozik a politikussá váló politológusok táborához, hiszen az eddig nem cáfolt – igaz, meg sem erősített – információk szerint ő lehet az Orbán-kabinet új szóvivője. Azt, hogy a kormányfő Giró-Szász csatasorba állításával tehermentesíteni akarja-e a jól láthatóan megfáradt Szijjártó Pétert, avagy egyszerűen csak elégedetelen a kommunikációval, nem tudni (az ugyanakkor elég sokat mond, hogy Orbán Viktor „magyar hangja” nem volt hajlandó kommentálni az értesülést, míg Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt állította, neki eddig senki nem szólt az ügyről), magam azonban úgy vélem, a miniszterelnök nem feltétlenül csinálna rossz boltot a hivatásának átmenetileg (?) búcsút intő politológus esetleges megbízásával.

És nem csupán azért gondolom így, mert Giró-Szász nagy valószínűséggel jóval szimpatikusabb lesz az embereknek a még a Fidesz-szavazók között se valami hatalmas népszerűségnek örvendő Szijjártónál (ez ugyanis nem túl nehéz), esetleg mert okosabbakat is tud mondani amannál (ami megint nem nagy kunszt), hanem mert annyira régen ellátja már a kormánypárt szóvivői szerepét, hogy sokkal-sokkal komolyabb rutinja van e mesterség gyakorlásában, mint Orbán Viktor közvetlen környezetében bárki másnak. Igen, jól értették, tényleg azt mondtam, hogy Giró-Szász emberemlékezet óta Orbánék szóvivőjének tekinthető, mert bár „független” politológusként neki is az lett volna a feladata, hogy objektíven elemezze és magyarázza a honi történéseket, folyamatokat, az eszmefuttatásai az esetek túlnyomó többségében a Fidesz és a kormány döntései helyességének az igazolását szolgálták. Ezért aztán a váltás számára nagy valószínűséggel fel sem fog tűnni, legfeljebb csak azt veszi majd észre, hogy ugyanazért a munkáért nagyságrendekkel több pénzt kap. Ám hogy tényleg beválik-e szóvivőként Giró-Szász – aki különben nem keveset kockáztat, ugyanis egy ilyen állás meglehetősen nehéz újra politológusként szerepelni –, azt nyilván a jövő döntheti el, számomra mindenesetre eléggé különös, hogy Orbánék éppen azon a kommunikációs fronton erősítenek, ami hagyományosan a Fidesz egyik legnagyobb erősségének számított. De bárhogy is van, magam már alig várom Giró-Szász szvivői debütálását. Vajon hogy is fog az ő szájából hangzani az ez idő szerint mindent überelő bűvös mondat: a zemberek ezt akarták...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!