Hírek

2011.12.30. 12:43

Mégsem lesz NIBEK

Pintér Sándor belügyminiszter korábban benyújtott javaslatával ellentétben mégsem jön létre a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK), miután az Országgyűlés pénteken elfogadta a fideszes Demeter Ervin ezt indítványozó zárószavazás előtti módosító javaslatát

MTI

A parlament előző héten Kövér László házelnök kezdeményezésére még csak arról döntött, hogy a NIBEK nem működhetne új titkosszolgálatként. A NIBEK a kormány eredeti szándéka szerint Magyarország belső biztonsági és bűnügyi helyzetét követte volna figyelemmel, nemzetbiztonsági szolgálatként pedig elemző-értékelő tevékenységet is végzett volna, más szervek által kezelt adatokat is felhasználva.
   
Kövér László a törvényjavaslathoz fűzött módosító indítványában korábban azt írta: mivel a NIBEK nem folytatna titkos információgyűjtő tevékenységet, csak koordinációs és értékelő, elemző munkát, nem szükséges titkosszolgálati jogállást biztosítani neki. A házelnök szerint emellett túlzott nemzetbiztonsági kockázattal járt volna közvetlen elektronikus adatkapcsolatot kiépíteni a NIBEK és a vele együttműködő szervek között. A kabinet korábban nem támogatta a volt titkosszolgálati minisztert, a Fidesz-KDNP képviselői azonban mellé álltak.


   
A jogszabály-módosítások között maradt ugyanakkor például, hogy a jövőben elzárással, vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényen vagy a sportrendezvényeken az arcát olyan módon eltakarva jelenik meg, hogy a hatóság nem tudja azonosítani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!