Hírek

2011.12.07. 20:30

Tarthatónak látszik a hiány

Várhatóan tartható lesz a kormány által az idei évre kitűzött államháztartási hiánycél.

MTI

Suppan Gergely, a TakarékBank Zrt.elemzője, úgy véli: a decemberi államháztartás egyenlege az év végi adóbevételek miatt hagyományosan jelentős többletet mutathat.  Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a megyei önkormányzatok, illetve a MÁV egyes adósságainak átvállalása, valamint az MFB tőkeemelése miatt 330 milliárd forinttal, 1.517 milliárd forintra emelte az idei államháztartási hiánycélt. Ettől függetlenül az uniós elszámolású, úgynevezett ESA alapú többlet a bruttó hazai termék (GDP) 2,8-3 százaléka lehet a nyugdíjpénztári vagyon átvételének egyszeri hatása miatt.
   
Kiemelte azt is, hogy a nagyrészt a nyugdíjpénztáraktól átkerült vagyon egy részének értékesítése, ami 219,2 milliárd forintos többletbevételt eredményezett, miatt novemberben 79,9 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere.


   
Németh Dávid, az ING Bank makrogazdasági elemzője elmondta: a központi alrendszer novemberi többlete vélhetően a válságadóknak köszönhető, valamint annak, hogy nem számolták el azt a 270 milliárd forintnyi áfát, amelyet az Európai Bíróság döntése alapján vissza kell utalni a cégeknek, kérdés, hogy ezt mikor fogják megtenni.
   
A szakértő szerint tartható a kormány által megjelölt, több mint 1.500 milliárd forintos hiány előirányzat, miután decemberben is várható, hogy további bevételek folynak be a válságadókból, illetve a társasági adóból. Hozzáfűzte: kérdés, hogy a nyugdíjkasszából mikor vezetik át az idénre tervezett több mint 500 milliárd forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!