Hírek

2012.02.14. 18:40

Három csapás: életfogytiglan a rablónak

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék kedden első fokon azt a sümegi férfit, aki 2010 nyarán hét esetben rabolt ki vagy próbált meg kirabolni nyugat-dunántúli pénzintézeti fiókokat.

MTI

A férfi az első olyan, erőszakos cselekményt elkövető vádlott Zalában, aki ellen az úgynevezett három csapás elve alapján hoztak ilyen súlyú ítéletet.

A 44 éves Matolcsi Lászlót a bíróság egyebek mellett több rendbeli, jelentős értékre, fegyverrel, folytatólagosan elkövetett rablás, valamint annak kísérlete és előkészülete miatt, továbbá a személyi szabadság hét esetben - ebből kétszer fegyveresen - elkövetett megsértésének bűntette miatt ítélte életfogytig tartó fegyházbüntetésre, valamint 7,4 millió forint értékű vagyonelkobzásra. Büntetéséből a férfi a nem jogerős ítélet szerint a legkorábban húsz év múltán szabadulhat feltételesen.

A rabló összesen 22,5 millió forintnyi készpénzt zsákmányolt Somogy, Zala és Vas megyében - a pénz nem került elő -, volt, ahonnan a biztonsági őr vagy a fiók alkalmazottjának határozott fellépése miatt elmenekült. Az általa  megkárosított takarékszövetkezeteknek összesen mintegy 15 millió forintot kell megfizetnie az ítélet jogerőre emelkedése után.

Az előzményeket ismertetve a bíró felidézte: a férfi a balatonszentgyörgyi takarékszövetkezeti fiókban kétszer is járt 2010 nyarán. Először június 23-án, amikor fegyvernek látszó tárggyal fenyegetőzve összesen 5,5 millió forintot és 550 eurót szerzett.     Alig egy hónappal később ugyanilyen módszerrel 6,4 millió forintot és 880 eurót zsákmányolt ugyanebből a fiókból.

A férfi ugyancsak egy hónapos különbséggel, szintén kétszer járt Gyenesdiáson, az ottani takarékszövetkezeti fiókban. Július 6-án a két dolgozót ugyancsak a földre fektette, majd egy hátsó helyiségbe zárta őket, hogy a pénztárból és a széfből magához vett 9,2 millió forintnyi készpénzzel el tudjon menekülni.

Augusztus 16-án megint rablási szándékkal tért be a pénzintézetbe, de az ajtó mögül előugró biztonsági őr a fegyverét kirántva felszólította, hogy dobja el a pisztolyt. A férfi nem engedelmeskedett, mire az őr a riasztófegyverével a támadó felé lőtt.

A rabló ezután kiszaladt a helyiségből, s amikor a biztonsági őr utolérte, ráfogta a fegyvert azzal a fenyegetéssel, hogy lelövi, ha nem hagyja futni. A támadó ezek után autóval elmenekült a helyszínről.

Alig két héttel korábban Alsópáhokon, az ottani takarékszövetkezet alkalmazottja kényszerítette menekülésre a támadót. A sümegi férfi utoljára augusztus 19-én Zalaszentivánon és Jánosházán próbált pénzt szerezni, de a zalai településen lévő pénzintézeti fiók belső ajtajának elektronikus zárját - látva a férfi szándékát - az alkalmazottak reteszelték, így nem jutott be. A Vas megyei Jánosházán a takarékszövetkezet két alkalmazottját azonban a fiók mellékhelyiségébe zárta, majd 950 ezer forinttal távozott, de a rendőrök még aznap elfogták.
    A bíró jelezte, hogy a tárgyalás során Matolcsi László csupán az alsópáhoki és a gyenesdiási rablási kíséretet ismerte el, de azok kapcsán is többször azt állította, mások fenyegetéssel vették rá a bűncselekmények elkövetésére. Családja védelmére hivatkozva többszöri kérdésre sem kívánta megnevezni azt a két embert, akikről azt állította, hogy a velük szemben fennálló tartozásai miatt kényszerítették a rablásokra.
    Azt is mondta: a támadások idején a megbízói fizették a bérelt kocsikat, amelyekhez ők adtak más autóról származó rendszámot is, és ha sikerül a két bankrablási kísérlet, a pénzt teljes egészében oda kellett volna adnia nekik.
    Az indoklás során elhangzott: a férfi hosszú ideje nem dolgozott, számos helyről kért kölcsönöket, ugyanakkor költekező életmódot is folytatott. A bíró a vádlottat úgy jellemezte, hogy etikai kontroll és önkorlátozás nélkül sodródik, befolyásolható, nincs kellő önkontrollja és empátiája.
    Matolcsi László ítéletének indokolásában az áll: a büntető törvénykönyv 2010 nyarán hatályba lépett módosítása után is követett el bűncselekményeket. Az erőszakos, fegyveres cselekmények miatt a bíróságnak mérlegelés nélkül életfogytig tartó szabadságvesztést kellett kiszabnia, miután legalább három eset után az úgynevezett három csapás elve az irányadó.
    A férfi az ítéletet és indokolását mindvégig nyugodtan hallgatta, a meglepődés jeleit sem mutatta, de védőjével együtt részben felmentésért, részben enyhítésért fellebbezett.
    Beznicza Árpád, a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője az ítélethirdetés kapcsán az MTI érdeklődésére elmondta: nincs statisztika arra vonatkozóan, hogy milyen indokkal születnek bírósági ítéletek. Az elkövetőkkel kapcsolatos nyilvántartások alapján azonban nagy valószínűséggel állítható, hogy ez az első súlyos zalai ítélet, amelyet a három csapás elvének figyelembe vételével hozott meg a bíróság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!