Hírek

2012.04.25. 10:28

A Greenpeace szerint több Kínában forgalmazott Lipton tea is káros anyagokat tartalmaz

Egy szúrópróbaszerű ellenőrzés során a vizsgált négyből három féle Lipton teában is egészségre káros anyagokat találtak lapértesülések szerint.

Forrás: MTI

Összesen tizenhét féle növényvédőszer- és rovarirtószer-származékot találtak négy boltban vásárolt Lipton tea mintájában a Greenpeace szakemberei - írja a szerdai Shanghai Daily napilap. A szerek többségét az Európai Unió területéről kitiltották, mivel károsítják a hormonális rendszert és a férfiak megtermékenyítő képességét, valamint veszélyt jelenthetnek a méhben lévő magzatra is.

A nemzetközi környezetvédő szervezet munkatársai szúrópróbaszerűen négyféle Lipton teát vásároltak egy pekingi boltban, s a mintákat egy független laboratóriumba küldték vizsgálatra. Ott kiderült, négyből három teaféle káros növényvédőszer- és rovarirtószer-származékokat tartalmaz. A Greenpeace szerint hasonló minőségű termékeket Európában nem is fogalmazhatna a gyártó, Kínában ugyanakkor a polcokra kerülnek, mert az ottani fogyasztók nincsenek tisztában az európai előírásokkal.

A vádakra válaszul a teákat gyártó Shanghai Unilever vállalat közleményében azt állította, hogy a Lipton termékek minősége megfelel a kínai előírásoknak, a teák ellenőrzöttek és biztonságosak. A három kérdéses teafélét rendszeresen hitelesített hatóságok vizsgálják, ezzel biztosítva a minőséget - fogalmazott a cég. A Liptonnak nem ez az első, minőséget érintő botránya az országban. Tavaly augusztusban a központi minőség és élelmiszerbiztonsági hatóság riktaföldfém-származékokat talált a cég egyik teájában. A Lipton akkor azzal védekezett, az a tealevelek táptalajából származik, nem a feldolgozás során került a termékbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!