Hírek

2012.04.30. 16:58

Kínára kacsintunk a budapesti randin

Li Ko-csiang, Kína miniszterelnök-helyettese kétnapos budapesti látogatáson vesz részt. A fővárosban magyar-kínai üzleti fórumot is tartottak. Orbán kedden csatlakozik.

MTI

Szilárd alapokon bővülhetnek tovább a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok, amelyekre adottak a lehetőségek - erről Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, valamint Csung San (Zhong Shan), a Kínai Népköztársaság kereskedelmi minisztériumának (MOFCOM) miniszterhelyettese beszélt hétfőn a magyar fővárosban. A Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes kétnapos budapesti látogatásához kapcsolódóan megrendezett  magyar-kínai üzleti fórumon több mint 300 magyar és kínai üzletember vett részt. A kínai üzletemberek - mintegy kétszázan, akik mintegy 300 kínai céget képviseltek - a kínai miniszterelnök-helyettessel együtt érkeztek Budapestre.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a látogatás kapcsán újságíróknak elmondta, "a kínai felső vezetés fokozottan érdeklődik Magyarország iránt".  Ezt mutatja az is, hogy Budapest - Brüsszel és Moszkva mellett - azon három főváros egyike, amelyeket Li Ko-csiang április 26. és május 4. közötti európai körútján felkeres -. Hozzátette: a kínai miniszterelnök-helyettes budapesti látogatása több területen hozhat konkrét előrelépést a magyar-kínai kapcsolatokban.
A hétfői tárgyalásaikon fontos téma a következő két évben Pekingben megnyitandó magyar és a Budapestre tervezett kínai kulturális központ. Ennek előkészítésében Kína előrébb tart, mint Magyarország, amely gazdasági lehetőségei függvényében igyekszik mielőbb megnyitni a központot - fejtette ki.

A miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hogy Lengyelországgal összevetve "az ország méretéhez viszonyítva élénkebbek", aktívabbak Magyarország kapcsolatai Kínával, a távol-keleti országba irányuló magyar export aránya jobb a lengyelnél. Magyarország gazdasága elsősorban az EU felé nyitott, de "a hosszú távú gazdaságpolitikai célok elérése érdekében" a világgazdaság más területei felé is nyitni kell - hangoztatta.
   
Li Ko-csiang később az államfői jogokat jelenleg gyakorló Kövér László házelnökkel tanácskozik, majd kedden találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, és jelenlétükben több megállapodást is aláírnak a két ország képviselői. Li Ko-csiang a jelenlegi kínai politikai csúcsvezetés hetedik embere, és várhatóan a következő év tavaszától ő lesz az ázsiai ország miniszterelnöke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!