Hírek

2012.04.13. 07:16

Kudarcot vallott Észak-Korea rakétája

Észak-Korea minden nemzetközi tiltakozás ellenére nagy hatótávolságú rakétát lőtt ki pénteken hajnalban. A rakéta nem jutott ki a világűrbe, nem sokkal a kilövés után a tengerbe zuhant.

MTI

Észak-Korea hivatalosan műholdat akart felbocsátani annak ellenére, hogy a vezető nagyhatalmak ellenezték a kísérletet. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken rendkívüli ülést tart.

Észak-Korea korábban annyit közölt, hogy egy földi megfigyelő műhold pályára helyezésének címén Unha-3 rakétát fog indítani valamikor április 12. és 16. között. Az indítás időpontja egybeesik a sztálinista vezetésű ország alapítójának, Kim Ir Szennek a születési évfordulójával. Dél-koreai és nyugati szakértők szerint Phenjan a műhold-fellövéssel valójában legújabb, nagy hatótávolságú rakétáját akarta kipróbálni. A nemzetközi közösség felszólította Phenjant, tegyen le terve végrehajtásáról, amely sérti az ENSZ Biztonsági Tanács vonatkozó határozatait.

Észak-Korea péntek reggel végül fellőtte a rakétát. A Japán védelmi minisztérium közölte, hogy a hordozórakéta több mint egy percen át repült, majd a tengerbe csapódott. A dél-koreai hadsereg szerint a rakéta egyes darabjai az ország nyugati partvidékén fekvő Kunszan várostól 190-210 kilométerre hullottak a Sárga-tengerbe. A szöuli védelmi minisztérium később közölte, hogy a rakéta a fellövés után néhány perccel felrobbant a levegőben, húszegynéhány darabra hullott szét és a tergerbe zuhant. A dél-koreai erők igyekeznek felkutatni a roncsokat. A dél-koreai vezérkari főnök elmondta, a rakéta darabjai 100-150 kilométeres körzetben hullhattak a tengerbe, és a szárazföldön a jelek szerint nem okoztak semmilyen kárt.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán máris élesen elítélte, provokációnak minősítette az észak-koreai rakétafellövést. A washingtoni Fehér Ház közleményt adott ki arról: a rakétaindítás ugyan kudarcot vallott, de Phenjan lépése fenyegeti a térség biztonságát, sérti a nemzetközi jogot és ellentmond az ország nemrégiben vállalt kötelezettségeinek. "

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!