Hírek

2012.08.31. 10:02

Ilyen még nem volt: iker műholdak védik a Földet

Ez az első alkalom, hogy iker műholdakat egyszerre állítanak pályára és azok tandem mozognak. A műholdak célja, hogy a sugárzási öveket vizsgálja és megvédje a Földet a napenergia kitörésektől. "A műholdak most végre oda kerültek, ahova tartoznak, a Van Allen övre" - mondta Nicola Fox, tudós.

LiveInfó

A Van Allen sugárzási övezet a Föld feletti, elektromosan töltött részecskéket tartalmazó dupla réteg. Ha a Van Allen-övek nem ejtenék csapdába a napszél részecskéit, akkor azokból több érné el a földfelszínt, veszélyeztetve ezzel mind az élőlényeket, mind az elektronikára épülő modern társadalmakat.

Egyes tudósok azt is feltételezik, hogy a sugárzási övek hatással lehetnek azokra a Föld mélyében folyó elektromos áramokra, amelyeknek a Föld mágneses terét köszönhetjük. Az iker műholdakat már 2011 óta készülnek a pályára állítani, csütörtökön végre megvalósult.

Címkék#Live Videó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!