Hírek

2013.06.17. 08:31

Martin Kuba kész vállalni a miniszterelnöki tisztséget

Martin Kuba, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) első alelnöke, ipari és kereskedelmi miniszter készen áll arra, hogy Petr Necastól átvegye a miniszterelnöki tisztséget, amennyiben erre pártja és a koalíció felszólítja.

MTI

Necas vasárnap este jelentette be, hogy kabinetfőnökének Jana Nagyovának őrizetbe vétele miatt hétfőn lemond miniszterelnöki tisztségéről és távozik az ODS éléről is.

"Ha a helyzet úgy alakul, hogy folytatni a munkát csak új miniszterelnökkel lehet, számomra az ODS véleménye lesz a döntő. Ha felszólítanak, késznek kell lennem, és kész is vagyok vállalni a megbízatást" - jelentette ki Kuba hétfőre virradóra újságírók előtt.

"Az ODS számára az a fontos, hogy az új miniszterelnök a párt soraiból kerüljön ki" - közölte Jirí Pospísil, a párt alelnöke a pártvezetés éjjeli ülése után. 

"Jelzéseket kaptam a LIDEM mozgalom és a TOP 09 párt részéről, hogy fenn kellene tartani a koalíciót. Ez az érdeke az ODS-nek is" - válaszolta egy kérdésre Kuba.

A politikus azt mondta: olyan jelöltre van szükség, aki a kormánypártok és Milos Zeman államfő számára is elfogadható lesz. Az ODS szűkebb vezetésének éjjeli ülése után nem derült ki, hogy kit jelölne a párt Necas helyére, legalábbis nevek nem hangzottak el.

A cseh ellenzéknek azonban más az elképzelése a kialakult kormányválság megoldásáról. A szociáldemokraták és a kommunisták egybehangzóan a kormány távozását, a képviselőház feloszlatását, és előre hozott parlamenti választás kiírását szeretnék. 

Milos Zeman államfő, akinek a jogkörébe tartozik, hogy a kormányfő lemondásának elfogadása után megbízást adjon valakinek az új kormányalakításra, egyelőre nem nyilatkozott.

Amennyiben Necas hétfőn lemond pártelnöki tisztségéről is, az ODS-t első alelnöke fogja vezetni, s ő fog tárgyalásokat folytatni a helyzet megoldásáról is.

A cseh sajtó már hosszabb ideje arról ír, hogy Martin Kuba az ODS erős embere, s várhatóan átveszi a párt irányítását. Kuba 2003-tól tagja az ODS-nek, s 2008-tól a párt dél-csehországi szervezetét vezeti. Tavaly ősszel az ODS első alelnökévé választották.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!