Hírek

2013.06.12. 16:22

Putyint választották meg az orosz népfront elnökének

Közfelkiáltással Vlagyimir Putyint választották meg szerdán a mozgalommá alakult orosz népfront elnökének.

MTI

A Putyin által még kormányfőként 2011 májusában életre hívott mozgalom a moszkvai Manyezs kiállítócsarnokban tartott alapító kongresszuson nevet is változtatott: Összoroszországi Népfrontból Népfront Oroszországért lett. Vlagyimir Putyin az Oroszország függetlenné válásának évfordulóján tartott fogadásról egyenesen a kongresszusra ment, ahol az orosz sajtó jelentése szerint előre eltervezett forgatókönyv alapján közfelkiáltással választották meg a mozgalom vezetőjének. 

A ceremóniát a kongresszuson társelnökké választott Sztanyiszlav Govoruhin, a Kreml támogatását élvező filmrendező vezette. Előbb megjegyezte, hogy most a legbutább kérdést fogja feltenni, majd rögtön rákérdezett: "kit választunk meg mozgalmunk vezetőjének?" A teremben lévők Putyin nevét kezdték skandálni, mire Govoruhin megkérdezte az egybegyűlteket:"Szavazni fogunk? Nincs más jelölt? Vlagyimir Vlagyimirovics, gratulálok, együtt érzek, nehéz terhet vett magára" - mondta Govoruhin.

A kongresszus 55 fős központi stábjába több ismert közéleti személyiséget is beválasztottak. Közöttük van Valentyina Tyereskova, a világ első űrhajósnője, valamint Valerij Gergijev világhírű karmester, a szentpétervári Mariinszkij színház művészeti igazgatója.

Politológusok úgy látják, hogy Putyinnal az élén a népfront hosszú távú projektnek ígérkezik Oroszországban. Célja ugyanis a 2018-as elnökválasztás. Szergej Markov, a Politikai Kutatások Központjának igazgatója magától értetődőnek nevezte, hogy az orosz államfőt a népfront elnökévé választották. Hozzátette, hogy a politikusnak, aki korábban az építő jellegű bírálat szükségességéről beszélt, mostantól ez a mozgalom biztosítja a baráti bírálatot.

Alekszej Makarkin, a Politikai Technológiák Központja nevű alapítvány első elnökhelyettese szerint a Putyin vezette mozgalom egy az államfőt támogató párttá válhat, amennyiben a politikus úgy dönt, hogy indul a 2018-as elnökválasztáson. Rámutatott, hogy a népfront Putyin szavazóbázisa, amely szélesebb, mint a kormányfő, Dmitrij Medvegyev vezette Egységes Oroszország párté.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!