Hírek

2013.06.15. 18:28

Vasárnap átvágják Bátán a nyári gátat

Vasárnap délelőtt 11 órakor a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság átvágja a Báta határában található régi vasúti töltés nyomvonalán húzódó nyári gátat. A beavatkozás hatására a belterületi részekről gyorsabban kivezethető a víz, felgyorsítva az apadást, lerövidítve ezzel a védekezés időtartamát - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szombaton az MTI-vel.

MTI

Az OMIT közleménye szerint a bátai önkormányzati nyári gát már a Duna másodfokú vízállásait sem képes kizárni. A mostani, harmadfokot meghaladó árhullám a teljes gemenci területet feltöltve érkezett a település belterülete felé. A nyári gát mögötti területekről a Duna főmedrében történő apadáshoz képest jóval kisebb ütemben tud csak visszajutni a folyóba.

Mint írták, az önkormányzat által löszből kiépített ideiglenes belterületi védmű átázása megkezdődött, ezért célszerű a nyári gát és az önkormányzati védmű közé betorlódott vízmennyiséget mihamarabb visszavezetni a Dunába. Az átvágás elsődlegesen Báta belterületének, másodlagosan a gemenci vadállomány védelmét szolgálja. A beavatkozás hatására szárazra kerülnek a vadmentő dombok, ahol az állatok megpihenhetnek és élelemhez jutnak.

Az OMIT kitért arra is, hogy azért csak most vágják át a nyári gátat, mert a Duna főmedrének vízszintje  mostanra vált alacsonyabbá a másodrendű védvonalak közé beszorult víz szintjéhez képest, ezzel a ideiglenes védművek biztonsága tovább növekszik.

Az átvágással a bajai vízmércén tapasztalható apadással azonos ütemű vízszintcsökkenést lehet elérni - tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!