Hírek

2013.07.03. 11:14

Az utasbiztosításon nem érdemes spórolni

Külföldi utazás előtt mindenképpen érdemes utasbiztosítást kötni, hiszen akár napi néhány száz forint ellenében komoly anyagi veszteségtől kímélhetjük meg magunkat. Ugyanakkor a választék nagy, a nyújtott szolgáltatások között pedig jelentős lehet a különbség, ezért mindig érdemes utazás előtt végiggondolni, hogy milyen károk ellen, és milyen mértékben kívánjuk védeni magunkat.

utasbiztosítás, nyaralás, biztosítás, utazás, baleset, poggyász, asszisztencia

A legjobban megtervezett külföldi utazást is el tudja rontani egy váratlan baleset, vagy az értékeink elvesztése. A kellemetlenségeken túl ilyenkor többnyire komoly költségekkel is számolnunk kell, amelyek ráadásul gyakran azonnal merülnek fel. Az ilyen esetek kezelésére hivatottak az utasbiztosítási konstrukciók, amelyek segítségével akár napi néhány száz forintért gondoskodhatunk magunk, illetve értékeink védelméről.

Az utasbiztosítás a külföldi utazás során váratlanul bekövetkező megbetegedésre, balesetre, poggyászkárra, valamint a biztosítási kötvényben meghatározott egyéb kockázatokra nyújt fedezetet, napi díj ellenében. A kínálat pedig igen széles. Ma már több tucatnyi fajta káresemény bekövetkezésére is felkészülhetünk: éppen ezért nagyon fontos, hogy az utasbiztosítási csomagot olyan kockázati elemekből állítsuk össze, amelyek bekövetkeztével valóban számolnunk kell. Az utazás – és a biztosítás megkötése – előtt alaposan gondoljuk végig, hogy milyen értékeket viszünk magunkkal, a célországban mekkorák a betegellátási költségek, van-e olyan betegségünk, ami az utazás során is ellátást igényel, milyen közlekedési eszközzel utazunk, és mekkora annak az esélye, hogy balesetet szenvedünk. (Például egy kéthetes sítúra, vagy éppen vadvízi evezés szervezésekor reális veszélyként kell számolni egy kisebb-nagyobb sérüléssel járó baleset bekövetkeztével.)

A legtöbb utasbiztosításhoz 24 órás asszisztencia-szolgáltatás is tartozik, ahol magyar nyelven kaphatunk segítséget a további teendőkről. Ennek lényege, hogy a bajba került ügyfél elsőként a biztosító által megadott – legtöbb esetben magyar nyelvű, éjjel-nappal elérhető – ügyfélszolgálatot hívja fel, ahol információt kap további teendőiről, a segítséget nyújtó személyek, szervezetek elérhetőségéről. Az asszisztencia alkalmas lehet emellett arra is, hogy a biztosító igazolja az élő szerződés meglétét közte és az ügyfél között.

A szerződéskötés előtt fontos tisztázni azt is, hogy a biztosító milyen káreseményeket zár ki a fedezeti körből: ilyen lehet például az extrém sport, vagy nagy értékű jármű meghibásodása. Arról is érdemes az utazás előtt meggyőződni, hogy milyen iratok szükségesek hazautazás után a kártérítéshez (például rendőrségi jegyzőkönyv, orvosi látlelet), hiszen ezek pótlása utólag lehetetlen, vagy igen nehézkes.

A biztosító- és utazási irodákon keresztül történő forgalmazáson kívül ma már új értékesítési csatornákon keresztül is elérhetőek az utasbiztosítások. Találkozhatunk értékesítési pontokkal bankfiókokban, határmenti benzinkutaknál, pénzváltó irodákban, közlekedési vállalatok nemzetközi jegyirodáiban is. A legtöbb biztosító társaság utasbiztosítása megköthető az interneten keresztül is. Ekkor a kötvényt postai aúton utánvéttel, repülőtéri pultnál, vagy egyéb módon kaphatják kézhez a biztosítottak.

Ma már a legtöbb bankkártyához is kapcsolódik valamilyen utazási- és balesetbiztosítás, melynek alapdíja az éves bankkártya díj része. Ezek a biztosítások ugyanakkor sokszor alacsony biztosítási értékhatárokkal működnek, ezért érdemes lehet kiegészítő biztosítást kötni.

Az utasbiztosítási szerződés egyszeri díjas, a biztosítási díjat azonnal egy összegben kell megfizetni. A biztosító által kiállított kötvény érvényessége az előre meghatározott utazási időtartamhoz igazodik. Fontos tudnivaló viszont, hogy a biztosítást kizárólag az utazás megkezdése előtt lehet megkötni.

Az orvosi ellátás a legköltségesebb

Az utazás jellegéből adódóan a biztosítási igények is eltérőek lehetnek – mutatott rá Kozek András, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató- helyettese. Hozzátette: a kártérítési igények jelentős része betegség vagy baleset miatt felmerült orvosi ellátás költségeinek térítéséből adódik. Ezek azok az események, amelyekre a legkevésbé tudunk felkészülni, és a legközvetlenebbül érint mindannyiunkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!