Hírek

2013.07.09. 09:18

Felfüggesztették a nyári táborok szervezését Kelet-Kínában

Felfüggesztették a külföldi nyári táboroknak iskolai közreműködéssel történő szervezését abban a kínai városban, ahonnan a San Franciscó-i repülőgép-baleset két tizenéves áldozata is származott, az érintett tartományi vezetés a szabályok szigorítását tervezi - jelentette kedden a kínai média helyi forrásokból.

MTI

Az 55 millió lakosú Csöcsiang tartomány oktatási felügyelete elővigyázatos szervezést sürgetett, de nem említette ennek indokaként a tragédiát. A kelet-kínai Csiangsan város középiskolájából egy 34 fős csoport utazott a szerencsétlenül járt gépen. A diákokat egy Los Angeles-i keresztény iskola látta volna vendégül. A háromhetes útért, amelyet egy harmadik - kínai - fél szervezett, a családok gyerekenként 30 ezer jüant (1,1 millió forintot) fizettek. Hírek szerint az utasoknak volt biztosításuk.

Az Asiana légitársaság leszállás közben balesetet szenvedő Boeing 777-esén 141 kínai állampolgár volt, és közülük 70-en voltak nyári táborba igyekvő diákok vagy kísérő tanárok. Az oktatási minisztérium közlése szerint az északi Sanhszi tartományból 36-an tartózkodtak a gépen ebből a célból.

Su Pei-tung, a tartományi oktatásfelügyelet illetékese úgy nyilatkozott a CNS kínai hírügynökségnek, hogy a nyári táborok szervezésének új, részletesebb és jobb szabályozására készülnek. Mint mondta, a tartományban több mint száz ügynökség foglalkozik utaztatással, és egyre több a probléma. A megszólaltatott szakemberek szerint az iskolai szünet idejére szervezett külföldi nyári táborok iránti kereslet különösen a fejlett keleti országrészben és a nagyvárosokban évről évre nő, ahogyan a külföldi továbbtanulás iránt is mind nagyobb az igény. Megfigyelhető az is, hogy míg például Sanghajban és környékén az Egyesült Államok a legvonzóbb célpont, addig másutt az Egyesült Királyság, Ausztrália vagy Kanada.

Becslések szerint évente 300 ezer kínai választja a külföldi továbbtanulást, és például az Egyesült Államokban messze a kínaiak képezik a legnagyobb külföldi diákközösséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!