Hírek

2013.08.23. 11:12

A Kúria még nem döntött

A Kúria még nem döntött az eutanáziáról szóló, az Országos Választási Bizottság (OVB) által korábban hitelesített népszavazási kérdés ügyében - közölte a Nemzeti Választási Iroda az MTI megkeresésére.

MTI

A kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek?"
Az OVB még július 2-án hozta meg döntését, a határozat 9-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A határozattal szemben azonban egy magánszemély jogorvoslattal élt - a 15 napos határidőn belül - július 23-án. A Kúriának az ügyben soron kívül kell döntenie, ám ennek nincs meghatározott határideje.
A népi kezdeményezés lényegében az eutanázia lehetőségét teremtené meg orvosi részvétellel.

A népi kezdeményezésekhez 50 ezer érvényes aláírás kell, ha ez összegyűlik, a parlamentnek napirendjére kell vennie a kérdést.
A kezdeményezés ellen tiltakozott a Magyar Orvosi Kamara (MOK), visszautasítva az aktív eutanáziát.

A kezdeményezéssel kapcsolatban Nagy Kálmán, a KDNP országgyűlési képviselője múlt havi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a KDNP az eutanázia aktív és passzív formáját egyaránt elutasítja, törvényellenesnek tartja, és a parlamentben soha nem fog ilyen jogszabályt megszavazni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!