Hírek

2013.10.14. 11:26

Amputálta a saját lábát egy kínai férfi

Kórházba szállítottak egy középkorú kínai férfit, aki másfél éve saját kezűleg amputálta az egyik lábát, mert neki és családjának nem volt pénze a kórházi műtétre.

MTI

Cseng Jan-liangot megfigyelésre és további kezelésre vitték be az észak-kínai Hopej tartomány Paoting városának kórházába azt követően, hogy először a helyi újságban, majd a mikroblogok által még szélesebb körben elterjedt, mit tett magával, amikor fájdalmában és tehetetlenségében az öncsonkítás mellett döntött.
Az eset nemcsak megdöbbentette az online közösséget, de a kínai egészségügyi ellátás hiányosságaira is felhívta a figyelmet.

A 47 éves Cseng tavaly április közepén egy éles kés és egy vasfűrész segítségével szabadult meg addigi fájdalmaitól, amelyeket majdnem teljesen elhalt jobb lábának betegsége okozott a számára. Lábaiban az artériás trombózist 2012-ben állapították meg. Járni már akkor alig tudott.
Az orvosok körülbelül három hónapot adtak még neki; fájdalomcsillapító injekciózásra járt.
Mint mondta, egy napon végső elkeseredésében a szájába, a fogai közé egy átkötözött bambuszdarabot helyezett, és elvégezte önkezével az amputálást.

A felesége beszámolt róla, hogy az egyik kórházban 300 ezer jüan (4,8 millió forint) letétet kértek tőlük, s azt is közölték velük, hogy az azt követő költségek egymillióra is rúghatnak. Cseng földművesként dolgozott, és időnként a környékbeli téglaégetőben kapott munkát. Fizetése sosem volt több ezer jüannál (36 ezer forint).

Az eset nyilvánosságra kerülése után az emberek adományokat kezdtek küldeni. A helyi vöröskereszt és a kormányzat is a segítségére sietett és néhány napon belül 50 ezer jüant kapott. Egy sanghaji orvos felajánlotta, hogy ő és csapata díjmentesen ellátja.

Kiderült, a férfi másik lába is szörnyű állapotban van, bal lábfeje teljesen elüszkösödött. A paotingi kórház bejelentette, térítésmentesen vállalja jövőbeni kezelést.

A kínai vidéki lakosságnak körülbelül a 96 százaléka rendelkezik úgynevezett szövetkezeti egészségbiztosítással, amely viszont csak az elterjedt betegségek költségeit fedezi. További húsz betegség esetében a biztosítás a költségek 70 százalékát téríti meg, de Csengé ebbe a körbe sem tartozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!