Hírek

2013.10.11. 10:33

Hétfőn folytatódik a vörösiszapper a Veszprémi Törvényszéken

Hétfőn folytatódik a vörösiszapper a Veszprémi Törvényszéken. A bíróság szeptember 23-án elnapolta a büntetőper e heti tárgyalásait, mivel a tizenharmadrendű vádlott egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy részt vegyen a tárgyaláson.

MTI

Hétfőn az eredeti elképzeléseknek megfelelően a tanúk meghallgatásával folytatódik a vörösiszapügyben indított büntetőper - tájékoztatta a Veszprémi Törvényszék szóvivője, Dülkné Pintér Zsuzsanna pénteken az MTI-t.

Hozzátette: a tanúmeghallgatások várhatóan egész héten tartanak.

Az ügyészség a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat 15 emberrel szemben. A büntetőper tavaly szeptember 24-én kezdődött a Veszprémi Törvényszéken, az ügyész a 91 oldalas vádiratban valamennyi vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - a vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszap-ömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!