Hírek

2013.11.12. 11:10

Készpénzfelvét ingyen: január 20-ig nyilatkozni kell

December elsejétől jövő év január 20-ig kell nyilatkoznia annak, aki már februártól élni szeretne a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével.

MTI

Rogán Antal közölte, Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul annak érdekében, hogy a Kormányzati Információs Központ mindent tegyen meg azért, hogy ezen időszak alatt minden fogyasztó értesüljön erről a lehetőségről, valamint arról, hogyan és milyen nyilatkozaton kell megjelölnie azt a számlát, amelynek vonatkozásában élni szeretne az ingyenes készpénzfelvétellel havonta kétszer összesen 150 ezer forintig.
   


Mint mondta, azzal szemben, aki visszaél ezzel a fogyasztói joggal, a bank jogosult lesz arra, hogy a felmerült költségeit érvényesítse.


Jövő februártól minden banknak biztosítania kell, hogy ügyfelei havonta legalább kétszer ingyen vehessenek fel készpénzt, összesen százötvenezer forintot az automatákból - fogadta el a parlament hétfőn. A törvény értelmében azoknak lesz lehetőségük ingyenesen készpénzt felvenni magyarországi automatákból, akik elmúltak 16 évesek, magyarországi lakóhelyük vagy tartózkodási helyük van, és nyilatkoztak arról, hogy melyik fizetési számlájuk esetében kérik a díjmentes pénzfelvétel lehetőségét.
   
Nyilatkozni - szemben a korábbi tervekkel - nemcsak személyesen a pénzintézetnél lehet majd, hanem netbankon keresztül is december 1. és január 20. között. Később ezt a nyilatkozatot lehet módosítani, azaz másik számlát megjelölni. A jogszabály emellett kimondja: 2014 végéig központi rendszert kell létrehozni annak nyilvántartására, hogy a fogyasztók az előírásoknak megfelelően tettek-e nyilatkozatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!