Hírek

2013.11.15. 12:59

Milyen bankkártyát válasszunk?

Ma már a pénzforgalomban egyre nagyobb szerep jut a készpénz-helyettesítő eszközöknek, így a bankkártyáknak is. A bankkártya sok szempontból megkönnyítheti mindennapjainkat, de használatakor érdemes néhány szempontra figyelni pénzünk védelme érdekében.

BAMA

A bankkártya a készpénzt helyettesíti, segítségével elvégezhető egy sor művelet a bankfiók nyitvatartási idején túl is. Ezen kívül információt kaphatunk a bankszámlánkról anélkül, hogy be kellene mennünk egy fiókba. Sőt, kártyánkkal vásárolhatunk akkor is, ha nincs készpénz a zsebünkben; egyes bankkártyákkal pedig hitelre is vásárolhatunk.

A vásárlásért a bankok egy része nem számít fel díjat, így a bankkártyás fizetés ingyenes is lehet. Ha azonban automatából veszünk fel pénzt, azt jellemzően díj terheli. Ennek mértéke bankonként eltérő, sőt attól is függ, hogy a bankunk saját automatáját, vagy más intézményét használjuk. 2014. február 1-jétől havi két alkalommal összesen maximum 150 ezer forint erejéig ingyen juthatunk készpénzhez belföldön. Ha külföldön használjuk a kártyát, előtte tájékozódjunk a kártyahasználat díjairól, az árfolyamokról és átváltási feltételekről.

Kártyánkat csak azokban az üzletekben, illetve azoknál az automatáknál használhatjuk, ahol feltüntették ugyanazt a logót (pl. MasterCard, Visa), ami a kártyánkon is szerepel. Az egyes műveletekhez, azaz a vásárlásra és készpénzfelvételre beállítható felhasználási limit. A limit meghatározza, hogy naponta maximum mekkora összeget és/vagy hány alkalommal lehet készpénzben felvenni, valamint vásárlásra fordítani. A limitek tetszőleges gyakorisággal igény szerint módosíthatók, azonban számos kártyakibocsátó meghatároz egy felső értéket.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Ha automatából veszünk fel pénzt, azt jellemzően díj terheli
[/caption]

Amikor bankkártyát választunk, érdemes több szempontból is összehasonlítani a kínálatot. Nem csak a kártya tulajdonságait, a használat tervezett helyét (belföld, külföld), az éves díjat és az egyéb kondíciókat fontos figyelembe venni, hanem azt is, hogy milyen bankszámlához igényeljük, milyen gyakran szeretnénk azt használni és mekkora összeget helyezünk el rajta. Szintén fontos választási szempont az is, hogy a kártyához milyen költségek kapcsolódnak. Vannak olyan kártyástranzakciók, melyekért nem, másokért viszont akár tetemes költséget is felszámolhatnak a szolgáltatók, tehát mindenképpen érdemes körültekintően dönteni.

Az első bankkártyát érdemesebb a betéti kártyák közül választani. Ezek általában csak annyi költést tesznek lehetővé, amennyit az aktuálisan rendelkezésre álló pénzünk (számlaegyenleg) megenged. Hitelkártya használatában akkor érdemes gondolkodni, ha már kellő rutint szereztünk pénzügyeink kezelésében, fegyelmezettek vagyunk és van rendszeres jövedelmünk. A hitelkártyával kölcsönbe vett pénzt ugyanis magas kamat mellett kell visszafizetni, ha a kártyával készpénzt veszünk fel, vagy ha a kártyás vásárlást követően a bank által megadott határidőn belül nem fizetjük vissza a teljes tartozást és a kártyahasználattal kapcsolatos díjakat. Ezért folyamatosan nyomon kell követnünk, mikor, mennyi az esedékes tartozásunk, ha nem szeretnénk, hogy használata a szükségesnél több pénzünkbe kerüljön.

Ha hitelkártya igénylésén gondolkozunk, különösen figyeljünk tehát arra, hogy a kamatmentesség általában kizárólag a kártyával történő vásárlásokra vonatkozik, készpénzfelvételre nem, és a kamatmentességhez a teljes tartozás fizetési határidőre történő megfizetése szükséges.

Az első használat előtt bankkártyánkat aktiválni kell, ami lényegében a bankkártya működőképessé tételét jelenti. Az aktiválás általában telefonon, ATM-en vagy interneten keresztül (esetleg a fiókban személyesen) tehető meg. A kártyához mellékelt levél tartalmazza az aktiváláshoz szükséges útmutatót, amely felsorolja az aktiválás lépéseit.

A kártya biztonságos használata érdekében elengedhetetlen, hogy biztonságos helyen tartsuk és óvjuk a fizikai sérülésektől. A PIN-kódot tartsuk a lehető legnagyobb titokban. Aki a kártyával együtt a PIN-kódot is megszerzi, közvetlenül hozzáfér a bankszámlánkhoz. A PIN-kódot próbáljuk fejből megjegyezni, ne írjuk rá a kártyára, máshová felírva pedig lehetőleg ne tartsuk a kártya közelében. Bankkártyás fizetéskor ne tévesszük a kártyánkat szem elől, inkább kérjük meg az eladót, hogy a fizető terminált mobilizálja. Mindig ellenőrizzük a vásárlás összegét és a számlát legalább a következő számlakivonat megérkezéséig őrizzük meg.

Ha pedig bankkártyánk elveszett vagy ellopták, a kártyát azonnal tiltsuk le: ily módon megakadályozhatjuk, hogy a kártyán lévő pénzt illetéktelenek leemeljék. Ha lopás történt, azt jelezzük a rendőrségen is. A kártya letiltását a bankkártya kibocsátó banknál intézhetjük, akár telefonon, akár faxon a hét bármely napján, a nap bármely órájában. A letiltott kártyát többet már nem tudjuk használni, még akkor sem, ha esetleg az később megkerül. A letiltott kártya helyett új kártyát kell igényelni, ennek azonban a legtöbb esetben külön díja van.

Mire figyeljünk a bankkártya használatakor?

A bankkártya megkönnyíti a mindennapjaink vásárlásait. A sikeres használathoz viszont elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a kártyánkhoz tartozó bankszámlánk egyenlegével és a kártyán beállított napi limit mértékével, amely maximalizálja az egy napon belül elkölthető pénzt, esetleg a napi tranzakciók számát - hívták fel a figyelmet a TakarékBank szakértői. Ezzel korlátozhatjuk az esetleges illetéktelen felhasználásból eredő veszteségünket. Ugyanakkor szükség esetén - például egy nagyobb összegű vásárlás előtt - ezt bármikor módosíthatjuk.

A bankkártya használata során figyeljünk arra is, hogy soha ne veszítsük szem elől a kártyánkat; ne használjuk a bankkártyát gyanús elfogadóhelyeken; ne tartsuk a PIN kódot egy helyen a bankkártyánkkal. A PIN kód megadását mindig kellő körültekintéssel végezzük, a használat előtt pedig ellenőrizzük az elfogadóhelyen a kártyatársasági logókat, amelyek biztosítják, hogy el fogják fogadni az adott típusú bankkártyánkat. Biztonsági szempontból fontos, hogy miután megkaptuk bankkártyánkat jegyezzük fel, telefonunkban mentsük el a kártya számát és a vészhelyzetben hívható banki telefonszámot. Ugyanis ha bankkártyánkat elveszítjük, vagy azt ellopják a legfontosabb teendő a bankkártya telefonos ügyfélszolgálaton keresztül történő, mielőbbi letiltása - emlékezettek a hitelintézetnél.

(x)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!