Hírek

2013.11.13. 17:39

Nőtt a pártot nem választók tábora - vesztett az MSZP

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint az elmúlt hetekben újra növekedett a pártot nem választó szavazók tábora, és ennek az MSZP a vesztese. Egy most vasárnap esedékes választáson a kutatás szerint a jogosultak 52 százaléka venne részt, és a leadott szavazatok 41 százalékát kapná a Fidesz-KDNP.

MTI

Az MTI-hez szerdán eljuttatott összegzésben az olvasható, hogy a felnőtt magyar lakosság harmada (33 százalék) vallotta magát a Fidesz-KDNP, hatoda pedig a közös jelöltállításban megegyező MSZP (10 százalék) és Együtt-PM (6 százalék) táborába tartozónak.
A kormánypártok népszerűsége 2 százalékpontos csökkenéssel a szeptemberi szintre korrigált vissza, míg a szocialisták három százalékpontos vesztesége „a koordinált jelöltállítást jelentő megállapodás előtti szintre vetette vissza az ellenzék vezető erejét” – írták.
Rámutattak: kevesebb mint fél évvel a választások előtt tehát újra a harminc százalékos szint felett áll a bizonytalanok, rejtőzködők és biztosan nem szavazók tábora.
„Fontos eredménye az elmúlt hetek politikai fiaskóinak”, hogy míg korábban a bizonytalanok fele kormányváltó hangulatban szemlélte a fokozódó kampányhangulatot, ma már csak ötöde jelent meggyőzhető csoportot az ellenzéknek (az összes megkérdezett 4 százaléka) – áll az összefoglalóban.

A felmérés szerint egy most vasárnap esedékes választáson a jogosultak 52 százaléka venne részt, közülük 41 százalék szavazna a Fidesz-KDNP-re (egy hónappal korábban 41 százalék volt), 13 százalékot kapna az MSZP (előző kutatásukban 13 százalékon állt), 11 százalékot a Jobbik (korábban 12 százalék), 6 százalékot az Együtt-PM (korábban 7 százalékon állt a Bajnai vezette szövetség).
De nemcsak Bajnai Gordonék formációja van a bejutási küszöb környékén, hanem az ellenzéki oldal másik két kisebbik pártja is: a voksok 6 százaléka jutna az LMP-nek, 3 százaléka pedig a DK-nak - olvasható.

Az MSZP és az Együtt-PM megállapodásával kapcsolatban a Nézőpont Intézet azt állapította meg, hogy bár a szocialista vezetők nyilatkozatai alapján egyértelmű a „Gyurcsány-pártiak kihagyása”, szavazóik körében ez az álláspont népszerűtlen.
Az MSZP-vel szimpatizálók 49 százaléka szerint szükség van arra, hogy az MSZP és az Együtt-PM megállapodásába más baloldali pártok is bekerüljenek (a tábor 31 százaléka ért egyet csupán a pártvezetéssel), de a Bajnai-tábor 59 és a DK táborának 60 százaléka is támogatja a tárgyalások újrakezdését.A Nézőpont Intézet szerint „további érv lehet a megállapodás kiterjesztése mellett, hogy a bizonytalanoknak is mindössze 25 százaléka tartja elégségesnek a két párt közti megállapodást”.
A közvélemény-kutatást november 4. és 8. között, ezer ember telefonos megkérdezésével, nemre és korra régiónként, településtípusra és iskolai végzettségre országosan reprezentatív mintán végezte a Nézőpont Intézet a Heti Válasz megbízásából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!