Hírek

2014.04.08. 14:11

Meghalt egy újszülött a szegedi gyermekklinikán

Fertőzés miatt kiürítik a szegedi gyermekklinika újszülött intenzív osztályát- értesült a Délmagyar. A részleget szombaton lezárták, eddig öt csecsemő fertőződött meg klebsiella baktériummal. A súlyos tüdőgyulladásba egy baba belehalt, a többiek állapotát stabilizálták. Legutóbb Miskolcon volt hasonló járvány tavaly augusztusban, akkor 10 nap alatt kilenc koraszülött halt meg.

BAMA

– A közismerten veszélyes, tüdőgyulladást okozó baktérium jelenlétét szombaton több csecsemőn is észlelték – mondta el a Délmagyarnak Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. – A klinika vezetése konzultált a kórházhigiénés osztállyal, akik megvizsgálták a kialakult helyzetet és a szakma szabályai szerint intézkedtek. Ezt az Országos Tisztiorvosi Hivatal is jóváhagyta, majd látogatási korlátozást rendelt el.

Mivel az osztályon kisbabák vannak, a látogatási korlátozás a szoptatós anyákat nem érinti. Rajtuk kívül azonban minden csecsemőhöz csak egy látogató mehet be és nekik is kerülniük kell a bőrkontaktust. Hétfőn, az újabb vizsgálatok után úgy döntöttek, hogy ma a teljes osztályt kiürítik és fertőtlenítik- írta a lap.

– A csecsemőket a klinikán belül, elkülönítve helyezik el. Az osztályra szombat óta nem érkeznek új betegek: a koraszülötteket és ellátásra szoruló újszülötteket más társintézményekbe viszik. Ha minden rendben folyik, a tervek szerint az osztályt csütörtökön vissza lehet költöztetni- tájékoztatta a lapot a rektor.

Mint írták, a fertőzésben öt csecsemő betegedett meg. Egyikük, akinél más társbetegségek is voltak, vasárnap meghalt. A többiek állapota stabilizálódott. A megbetegedések okát az országos járványügyi hatóság vizsgálja és vélhetően a hét végére lesz eredmény. A klebsiella fertőzésben legutóbb tavaly augusztus 5. és 14. között kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!