Hírek

2014.04.07. 15:22

Orbán: „egyértelmű felhatalmazást kaptunk”

A kormányfő szerint a bizonytalan mandátumok a lényeget nem érintik, személyi ügyeket a szerdai kormányülés tárgyal.

MTI

A választók vasárnap igent mondtak az új közjogi rendszerre, az új gazdaságpolitikára és a néppárti kormányzásra - értékelte Orbán Viktor miniszterelnök hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján, az Országházban az előző napi országgyűlési választást. A kormányfő azt is mondta, hogy a választók nemet mondtak a gyűlöletre és az Európai Unióból való kilépésre.

Megállapítása szerint egyértelmű és nem megkérdőjelezhető felhatalmazást, megerősítést kaptak, hogy folytassák azt, amit elkezdtek. A miniszterelnök nem látja jelentőségét annak, hogy egy vagy két választókörzetben még nem dőlt el a mandátum sorsa, a lényeget ez nem befolyásolja – közölte. Azt is elmondta, hogy a kormány szerdán ül össze először és a választások lebonyolítását értékeli.

- Magyarország helye az Európai Unión belül nem rendkívüli, csak „erőteljesebben fogalmazunk és határozottabban állunk ki” néhány fontos, Európában szokatlan gazdaságpolitikai intézkedés mellett - mondta Orbán Viktor. A kormányfő több kérdést is kapott kormánya és az unió viszonyáról. Hangsúlyozta, hogy Magyarország és az EU között nincs több konfliktus, mint más tagállamok és a közösség között.

-  Széles jövő előtt állunk, nagy korszak kapujában  - mondta Orbán Viktor. Hozzátette: az ország a régió éllovasa lesz. A kormányfő hangsúlyozta: az elmúlt egy év gazdasági eredményei nem átmenetiek, a magyar gazdaság annak a sokat vitatott gazdaságpolitikának az eredményeként, amit most az emberek megerősítettek, kiválóan fog teljesíteni a következő időszakban.

A miniszterelnök példaként hozta a fővárost, amely, mint mondta, óriási mértékben fejlődött és ez a fejlődés a jövőben még látványosabb lesz.

A kormányfő a tájékoztatón a személyi és kormányzati szerkezeti ügyekkel - így például az általa vezetett új kabinet összetételével - kapcsolatos kérdésekre többször is azt a választ adta, hogy időt kér, szerdán kormányülés lesz.

Harmadik kormánya gazdaságpolitikájával összefüggésben arra a kérdésre, hogy milyen lesz a forintpolitikájuk, azt válaszolta: forintpolitikája a nemzeti banknak lehet, a kormánynak nem, "ezt mi tiszteletben tartjuk".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!