Hírek

2014.04.28. 10:48

Ukrán válság: rendőrségi épületet fogalaltak a fegyveresek

Ukrán médiajelentések szerint fegyveres szakadárok elfoglalták a helyi rendőrség épületét hétfőn egy újabb Donyeck megyei városban, Kosztyantinyivkában.

mti

Hétfőn reggel mintegy tizenöt, automata gépkarabélyokkal felfegyverzett szeparatista tartózkodott az épületen belül. A város parancsnoka, akit helyben "Békefenntartó" néven ismernek, közölte: népszavazás megrendezését követelik a terület státusáról. A városban láttak fegyvereseket a tanács épülete előtt is, de oda egyelőre nem hatoltak be.



Eközben országos népszavazás megtartását javasolta a régiók hatásköreinek kiszélesítéséről az ügyvivő ukrán államfőnek Szerhij Taruta, Donyeck megye kormányzója és Olekszandr Lukjancsenko, Donyeck városának polgármestere.
   
A város legitim polgármestere és az Olekszandr Turcsinov ügyvivő elnök által kinevezett megyei kormányzó azt indítványozták, hogy a május 25-re kiírt elnökválasztással egy időben rendezzék meg a referendumot. Taruta szerint a régiók önrendelkezésének kibővítésével együtt önkormányzati rendőrségek létrehozását is népszavazásra kellene bocsátani. A kormányzó szerint az összukrajnai népszavazás egyesítené az országot a reformok és az európai normák bevezetése mellett.


Lukjancsenko polgármester meggyőződését fejezte ki, hogy a referendum hozzájárulna a szociális és politikai feszültségek enyhítéséhez a délkelet-ukrajnai térségben.

A Szevodnya című ukrán napilap hétfői számában arról számolt be, hogy Kijevben új rendőrségi alakulatot, úgynevezett különleges járőrszolgálatot hoznak létre, akiket fekete színű egyenruhájukról lehet majd felismerni. A szolgálati fegyverük Makarov pisztoly, illetve Kalasnyikov automata gépkarabély lesz.
   
Az új egységekbe bárki jelentkezhet, beleértve volt rendőröket, tartalékos tiszteket, biztonsági őröket és a Majdan-tünetések aktivistáit is. Az alkalmazás feltétele, hogy a jelentekző 45 évesnél fiatalabb és büntetlen előéletű legyen. Az új alakulat létrehozására - amely a tervek szerint 400 fős lesz - rendőrségi források szerint a rendfenntartóknál tapasztalható emberhiány és a kelet-ukrajnai feszültség miatt van szükség.
   
A járőrök gyorsított, egyhónapos jogi és fegyverhasználati kiképzésben részesülnek, feladatuk elsősorban fontosabb objektumok őrzése lesz. A lap úgy értesült, hogy már 150-en jelentkeztek a különleges járőrszolgálatba.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!