Hírek

2015.03.09. 10:42

A költségvetési bizottság nem tárgyalta a Buda-Cash-ügyet

A tervezettel szemben nem vették a költségvetési bizottság hétfői ülésének napirendjére a Buda-Cash Brókerház Zrt. és a DRB bankcsoport körül kialakult helyzetről szóló tájékoztatót, amelyre Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert és Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét hívták meg.

MTI

A tájékoztatóról szóló első napirendi pontot a kormánypárti képviselők 9 igen, és az ellenzékiek 5 nem szavazata ellenében levették a napirendről.
   
Az ülésen nem jelent meg sem Matolcsy György, sem Varga Mihály.
   
Burány Sándor (MSZP), a bizottság elnöke az ülés előtt újságíróknak arra a kérdésre, miért nem elegendő, ha a gazdasági bizottságban tárgyalják a Buda-Cash ügyet, elmondta: a költségvetési bizottságra is tartozik, mert "súlyos közpénzeket" kell majd a kártalanításra fordítani. "A gazdasági bizottságban is sor kerülhetne erre a meghallgatásra, de a gazdasági bizottság elnöke, Rogán Antal nem tartotta fontosnak meghallgatni sem Matolcsy Györgyöt, sem Varga Mihályt" - mondta, hozzátéve, hogy a "legnagyobb botrány", a bankká alakulás és az azt követő veszteségfelhalmozás épp a legutóbbi esztendőkre esett.
  
Schmuck Erzsébet (LMP) az ülés előtt elmondta: a kormány és a jegybank nem háríthatja el a felelősséget magától, hiszen öt év eltelt 2010, vagyis a legutóbbi vizsgálat óta, és ez alatt az időszak alatt a fideszes kétharmaddal bármilyen törvényt meg lehetett volna változtatni, így a brókerházak ellenőrzését is gyakoribbá lehetett volna tenni.
   
Szűcs Lajos (Fidesz) azt indítványozta, hogy a bizottság ne vegye napirendjére a Buda-Cash-tájékoztatót. A képviselő úgy vélte, hogy Burány Sándor "médiaeseménynek szánta" Varga Mihály és Matolcsy György meghallgatását, amit azután indítványozott, hogy kiderült, a gazdasági bizottság hétfőn hasonló tárgykörben ülésezik. Emlékeztetett arra, hogy a gazdasági bizottságba meghívták többek között Antali Károlyt, a Buda-Cash Brókerház felügyelőbizottságának (fb) egykori elnökét, aki elismerte: már 2008-ban voltak hiányosságok a brókerháznál.

Az ülésre meghívták László Csaba, Veres János és Draskovics Tibor volt pénzügyminisztereket, valamint Farkas Ádámot, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) volt elnökét, aki a legutóbbi, 2010-es vizsgálatkor vezette a PSZÁF-ot - mondta Szűcs Lajos.
   
A képviselő szerint Matolcsy György és Varga Mihály meghallgatása nem esik a bizottság hatáskörébe, ugyanakkor a Buda-Cash ügy költségvetést érintő esetleges hatásairól beszámolhatnak, ezt a Fidesz-KDNP kezdeményezni is fogja.
   
Burány Sándor reagálásában felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági bizottságba nem hívták meg a nemzetgazdasági minisztert és az MNB elnökét sem, és néhány korábbi pénzügyminisztert sem: például Járai Zsigmondot, vagy a 2001-től a pénzügyminiszteri posztot elfoglaló Varga Mihályt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!