Hírek

2016.06.12. 21:25

Kassai a szakportálok szerint remekelt a nyitómeccsen

Egyesek, így több szakportál szerint is Kassai Viktor remek teljesítményt nyújtott az Eb nyitómeccsén, amelyet Franciaország 2-1-re nyert meg Románia ellen. A románok szerint azonban Giroud gólja nem volt szabályos.

Éber Sándor

Kassai Viktor remek teljesítményt nyújtott az Eb nyitó mérkőzésén, a Franciaország–Románia találkozón – írta az Eb nyitómérkőzése után a mrwhistleblower.com. A játékvezetéssel foglalkozó internetes oldal szerint „remekül vezette a találkozót, tökéletesen ítélt meg minden kérdéses szituációt, igaz, egyiknél sem volt túl nehéz dolga". Az értékelés alapján Kassainak az első félidőben nem volt különösebb dolga, a második félidőben aztán „életre kellett kelnie”. Kiemelték, hogy egyáltalán nem volt elfogult, „magyarként nem fújt Románia ellen, sőt igen nagy bátorságra vall, hogy befújta a tizenegyest a románoknak Franciaországban", ami teljessen jogos volt.

„Természetesen senki sem tökéletes, hozott néhány kisebb rossz döntést, de remekül kezdte a tornát. Pontosan olyan kezdés volt ez tőle, amit az UEFA viszonyítási pontként elvárt” – utalt a portál arra, hogy Kassai a mostani játékvezetéssel példát mutatott a torna hátralévő részére. Övé volt az irányítás, remekül használta a lapokat, s ahhoz képest, hogy nagy iramú találkozó volt, végig jól helyezkedett.

Pityergett Payet, a meccs hőse

„Nagy stressz és nyomás alatt játszottam, ha valaki a meccs előtt azt mondja, hogy így fogok játszani, nem hittem volna el neki. Eluralkodtak rajtam az érzelmek" – mondta Dimitri Payet, aki sírva jött le a nyitómérkőzésen, amikor Didier Deschamps szövetségi kapitány a 92. percben lehozta a francia játékost. Payet gólpaszt adott Giroud-nak, majd a 89. percben bombagólt lőtt a románoknak, így nyerték meg a nyitómérkőzést 2-1-re 75 ezer néző előtt.

Több szakfórum azt állapította meg, hogy Kassai képes jobb teljesítményre is, de jól fújt, az elmúlt nagy tornák nyitó meccsei rendre rosszabb teljesítményt hoztak, ő pedig bizonyította, hogy nem érdemtelenül lett az övé az Eb kezdő sípszava.

A Nemzeti Sport értékelése szerint Kassai végig kézben tartotta az összecsapást, egyetlen ítéleténél sem volt látványos kifakadás, ami egyrészt mutatja nagy tapasztalatából fakadó tekintélyét, másrészt hogy ítéletei összességében megállták a helyüket. Két kulcsjelenetnél is jól döntött: egyrészről Olivier Giroud góljánál ugyan néhányan szóvá tették, hogy a francia csatár nekiütközött Ciprian Tatarusanu kezéhez, az elmúlt évek tendenciái és játékvezetői felfogásban bekövetkező változása alapján azonban az lett volna meglepő, ha ezért kifelé fúj. Másrészről a románoknak jogosan járt a tizenegyes. Thorsten Kinhöfer volt FIFA-bíró szerint is Giroud gólja szabályos volt, mert az ötösön kívül történt az eset.

A sportlap szerint segítőivel alapvetően jól működött együtt: a félütemnyi késlekedés alapján úgy tűnt, hogy a büntető befújása csapatmunka eredménye (ahogy a másik oldalon Giroud esésénél is jelzett az alapvonalon álló Farkas Ádám: nem jár 11-es), a meghatározó lesszituációk esetében jó döntés született – különösen Ring Györgynek voltak kritikus helyzetekben jó zászlójelzései –, hazai oldalról elmaradt viszont egy nyilvánvaló szöglet.

Romániában azonban kritizálták Kassai teljesítményét. „Egy bírói hiba és egy megmozdulás miatt vesztettünk” –mondta a kapus Tatarusanu, ugyanakkor a Kassait korábban „hamis legendának” nevező Ion Craciunescu ( az 1995-ös BL-döntő játékvezetője) szerint a magyar bíró nem követett el hibát az esetnél. A románoknál franciák gólja mellett egy korábbi eset miatt is nagy a felháborodás, szerintünk szabadrúgás járt volna csapatuknak 17 méterre a francia kaputól, amikor a 39. percben Koscielny elütötte Andonét.

„Ez volt a legtisztább szabálytalanság, amit életemben láttam!" – hangoztatta Oliver Kahn, aki német ZDF tévécsatorna szakértője az Eb-n. A volt német válogatott kapuas szerint Giroud egyértelműen szabálytalankodott a román kapussal szemben mielőtt a hálóba fejelt. Kassait elmarasztalta Giroud gólja miatt az olasz Corriere Dello Sport, a Tuttosport, a spanyol AS és a francia L’Equipe is.

Francia bíró vezeti az osztrák-magyart

A francia Clément Turpin lesz a játékvezetője a Magyarország-Ausztria mérkőzésnek kedden. A 34 éves játékvezető 2009 decemberében kapta meg a nemzetközi titulust a FIFÁ-tól, és 2010 tavaszán az Olaszország-Magyarország U21-es Európa-bajnoki selejtezőn debütált, Kádár Tamást akkor kiállította. A magyar felnőtt válogatott egyszer, a Finnország ellen Gera Zoltán fejesével 1-0-ra megnyert Eb-selejtezőn találkozott Turpinnal 2014 novemberében.

Pityergett Payet, a meccs hőse „Nagy stressz és nyomás alatt játszottam, ha valaki a meccs előtt azt mondja, hogy így fogok játszani, nem hittem volna el neki. Eluralkodtak rajtam az érzelmek" – mondta Dimitri Payet, aki sírva jött le a nyitómérkőzésen, amikor Didier Deschamps szövetségi kapitány a 92. percben lehozta a francia játékost. Payet gólpaszt adott Giroud-nak, majd a 89. percben bombagólt lőtt a románoknak, így nyerték meg a nyitómérkőzést 2-1-re 75 ezer néző előtt.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!