Hírek

2016.12.16. 14:48

Kevesebb a halálos baleset

Címkék#Hírkereső

Egy hónappal az év vége előtt a közúti balesetek alakulása összességében kedvező képet mutat, mivel a tavalyi évhez képest az első 11 hónapban kevesebb volt a halálos kimenetelű balesetek és az áldozatok száma is.

MW Központi Szerkesztőség

A halálos kimenetelű balesetek száma az elmúlt 11 hónapban mintegy 4,5 százalékkal lett kevesebb 2015-höz képest, november 30-ig 505 halálos baleset történt, míg tavaly 529 volt ez a szám – közölte tegnap Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője.

Óberling József elmondta, hogy a balesetben meghaltak száma 584-ről 538-ra, tehát 7,9 százalékkal csökkent. Az első 11 hónap adatai alapján szerinte kijelenthető, a halálos balesetek és az áldozatok számát tekintve a 2014-re és 2015-re jellemző kedvezőtlen tendencia megfordult, így van remény arra, hogy 600 alatt maradjon az áldozatok száma, valamint arra is, hogy 2020-ra az uniós közlekedéspolitikai célkitűzéseket teljesítve legfeljebb 370 főre csökkenjen a közúti balesetben elhunytak száma. Idén január 1. és november 30. között csekély mértékben, 0,8 százalékkal nőtt a személyi sérüléses közúti balesetek száma a tavalyi év azonos időszakát tekintve, ezek 67,3 százalékát a könnyű sérüléses balesetek képezték.

Az ittasan okozott baleseteknek az összes személyi sérüléssel járó közlekedési baleseten belüli aránya továbbra is 10 százalék alatt van, az első tizenegy hónapban a balesetek 9,5 százalékát okozták ittasan.

Megyékre és a fővárosra lebontva ez az érték Budapesten a legalacsonyabb (4,7 százalék), ezt követi Hajdú-Bihar és Vas megye (7,8-7,8 százalék). Az arány Bács-Kiskun megyében a legmagasabb (17,6 százalék), továbbá magas még a szám Nógrád (13,6 százalék) és Zala megyében (12,9 százalék). Ezekben az adatokban benne vannak a kerékpárosok és gyalogosok által ittasan okozott balesetek is.

A baleseti okokat tekintve az első helyen még mindig a gyorshajtás szerepel 29 százalékkal, de ezt az értéket évek óta sikerül 30 százalék alatt tartani. Második helyen az elsőbbség meg nem adása szerepel 25 százalékkal, harmadik helyen pedig a kanyarodás, irányváltoztatás szabályainak megszegése 17 százalékkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!