Hírek

2016.12.13. 09:58

Kutyaszánnal a sarkkörön túlra

Címkék#Hírkereső

Szigetvári Eszter számára jövő csütörtökön lesz karácsony. Akkor derül ki ugyanis, hogy sikerül-e valóra váltania gyerekkori álmát és kutyaszánt hajthat. A hölgy 38 évet várt erre, és aki a legjobban drukkol neki ehhez, az a nyolc éves lánya, Bogi, aki az egészre rábeszélte.

BAMA

Egy miskolci anyuka is jelentkezett a Norvégiától Svédországig tartó kalandra

Szigetvári Eszter mostanában ötpercenként csatlakozik az internethez. Annak a szavazásnak az állását böngészi, amelyik arról szól, hogy kinek sikerül bekerülni azok közé, akik Norvégián keresztül, 330 kilométert tehetnek meg Svédországig – és most jön a lényeg – egy igazi kutyaszánon. Szigetvári Eszternek ugyanis 10 éves korától ez volt az álma, ami egész az érettségiig elkísérte.

- Úgy tíz éves lehettem, amikor kezembe került Jack London egyik regénye, amelyben a világ leghíresebb alaszkai kutyaszán versenyéről írt. Nem tudom miért, de az a távoli világ és főként az embert próbáló teljesítmény egészen magával ragadott.

Ettől kezdve Eszter iskolás és középiskolás éveit végig kísérte a téma iránti rajongás és lelkesedés. Olyannyira, hogy végül a szülei megelégelték az állandó nyafogást és vettek neki egy husky kiskutyát.

- Ennek ellenére ez a történet akkor véget ért, és csak 20 év múlva, idén nyáron folytatódott. A 20 éves érettségi találkozónkon felolvastuk ugyanis azokat a „Mi lesz belőled 20 év múlva” írásokat, amelyeket egymásról írtunk érettségink idején. Én már el is felejtkeztem arról, hogy rólam akkoriban azt írták, hogy kutyaszánhajtó leszek. És milyen a véletlen, pár héttel később láttam meg ennek a túrának a hirdetését. Nem is volt bennem semmilyen kétség, hogy ez most nekem szól, és itt a nagy lehetőség, hogy ezt beteljesítsem, valóra váltsam a gyerekkori álmom.

De hogy végül pályázzon is a lehetőségre, arra kislánya, a 8 éves Bogi beszélte rá, aki maga is, anyukájához hasonlóan sportos és kalandvágyó.

A Fjällräven sarki expedíció tulajdonképpen csak addig verseny, amíg oda bekerülnek a résztvevők. A 26 indulóból 13 ugyanis egy internetes szavazás alapján kerül bele a csapatba, akik országonként a legtöbb szavazatot kapják, automatikusan mehetnek. A másik 13 helyet a beküldött pályázatok alapján töltik fel a szervezők.

- Azért maga a túra sem lesz sétagalopp. Megnéztem a Google Earth-ön a terepviszonyokat, nagyon változatos lesz a táj, erdők, síkságok, hegyek-völgyek, befagyott folyók, és persze nagyon hideg is lesz! Kaptunk egy rövid tájékoztatót, mi az, amit majd tenni kell, hogy bírjuk.

Az eseményt tulajdonképpen azért szervezik, hogy hétköznapi emberek is kipróbálhassák ezt az életre szóló kalandot, mindenféle tapasztalat és előképzettség nélkül. Akinek sikerül bekerülni a csapatba, azoknak az első pár napban minden szükséges dolgot megtanítanak. Azt is, hogyan kell a szánt hajtani, hogyan kell a kutyákat ellátni, sátrat állítani, menedéket készíteni, tüzet gyújtani, hiszen az éjszakákat is kinn töltik, 5 napon át, sarki időjárási körülmények közt.

- Rendszeresen sportolok, akadályfutásokon versenyzek, teljesítménytúrákon veszek részt, szóval fizikailag készen állok, és ha bekerülök a csapatba, lesz 4 hónapom, hogy lélekben is felkészüljek – mondta bizakodóan Eszter.

Bár Magyarország éghajlata nem igazán kedvez a havas sportoknak és kedvteléseknek, egyre többen foglalkoznak szánhúzó kutyákkal hazánkban is. Legalább százan vannak olyanok is, akik rendszeresen indulnak versenyeken. Sőt, a szánhúzók között már vannak világ- és Európa-bajnoki magyar érmesek is. Így aztán az sem meglepő, hogy Szigetvári Eszteren kívül még negyvenen neveztek Magyarországról erre az életre szóló kalandra, s hogy közülük ki mehet, az december 15-én derül ki.

Önfejű, de barátságos kutyák a szánhúzók

Az alaszkai malamut, a szibériai husky, a samoyed és a grönlandi. Ez a négy kutyafajta, amelyeket arra tenyésztettek ki a világban, hogy szánhúzásra, teherhordásra és vadászathoz használják őket. Szibériából, Kanadából és Alaszkából származnak. Közös jellemzőik a közepes méret, a mérsékelt csontozat és a mozgékonyság, és a nagy teherbírás. Dupla rétegű szőrzetüknek hála, az időjárási viszontagságokat jól viselik. Bundájuk télen "fűti", nyáron "hűti" őket. Azok a jellembeli tulajdonságok, amelyek a szélsőségesen hideg éghajlaton nélkülözhetetlenek voltak az életben maradáshoz - önállóság, önfejűség és dominancia – magukban hordozzák, hogy ugyan jó társak, de csak egy szigorú, ugyanakkor gondoskodó gazdának érdemes közülük választani családi kutyát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!