Hírek

2017.01.31. 08:12

36 milliárdos pályázat a falusi turizmus fejlesztésére

Címkék#Hírkereső

Félmilliónál is több volt a falusi turizmusban értékesített vendégéjszakák száma tavaly Magyarországon. Főleg a belföldi kereslet ugrott meg számottevően.

BAMA

Kezdi kiheverni a vidéki vendégfogadás azt az ágazati válságot, ami korábban sújtotta. A mélypont 2013 volt, írja a Magyar Idők: akkor éves szinten 330 ezer vendégéjszakát jegyzett ez a terület. Az élénkülés elsősorban a belföldi kereslet  növekedésének köszönhető. Már tavalyelőtt is érezhető volt a javulás, de 2015-ben 407 ezer vendégéjszakája volt a falusi vendéglátásnak, a tavalyi eredmény pedig már félmilliónál is többre tehető – tájékoztatott a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének az alelnöke. Szabó Géza elmondta, a vendégfogadók januárban és februárban adják le az előző évi forgalomról szóló jelentéseiket a jegyzőknek, ezért a hivatalos statisztikai összesítés csak hónapok múlva várható, a várakozások szerint az előző évben 500 ezernél is több éjszakát értékesítettek a térségi szolgáltatók.

Érezhető, hogy a lakosság többet tud áldozni a helyi értékeket felvonultató és a korábbi uniós fejlesztéseknek köszönhetően egyre jobb minőségű szolgáltatásokkal jellemezhető vidéki időtöltésre.

Az elmúlt évek bővülésében a magyarok részvétele számottevőbb, mint a külföldi turistáké – mondta az alelnök. Az őszi, boros programok végén általában alábbhagy a vidéki turizmus. A téli időszakban azonban a legnagyobb falusi ünnepként nyilvántartott disznóvágások és a kapcsolódó fesztiválok, főzőversenyek december–januári szezonja is komoly turistaforgalmat generál.

Immár 1200 felett van a nemzeti tanúsító védjegyű napraforgós házak száma. Ami azzal is jár, hogy a piac folyamatos tisztulása mellett egyre többen tudnak bekapcsolódni a vidékfejlesztési programba. Nemrégiben egy 36 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírás jelent meg a fejlesztések támogatására, amely a vidéki szálláshelyek és az agroturisztikai termékek minőségi fejlődését segítheti elő. Az elérhető legmagasabb támogatás 50 millió forint lesz, és már most nagy az érdeklődés az áprilisban megnyíló pályázat iránt – mondta Szabó Géza. Már a korábbi években is 36 milliárddal támogatták a falusi turizmust. Ez az összeg a tavaly decemberi kiírással megduplázódik, és további kiírások várhatók az év folyamán.

A városokon kívüli területekről bárki számára lehetőség nyílik arra, hogy bekapcsolódjon ebbe az ágazatba, a pályázóknak ehhez először egy, a szövetség és a fejlesztési tárca által közösen kialakított minőségi szűrőn is át kell esniük, aminek részeként garanciát vállalnak a tervezett fejlesztések megvalósulására.

A válság nagyon megviselte

2010-től a falusi vendégfogadók száma a felére esett viszsza. A jelenség hátterében az akkori rossz jogi szabályozás és a gazdasági válság következményei húzódnak meg. A csökkenő vendéglátószám azért meglepő, mert az utóbbi években több milliárd forint fejlesztési forrás jutott vidéki turizmus címszó alatt falusi vendéglátásra is. „További okok feltételezésem szerint a forráselosztásban keresendők” – írta korábban a téma egyik ismert szakértője, Kovács Dezső.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!