Hírek

2017.01.04. 08:24

A szocialisták elnöke szerint nem lesz koalíció

Címkék#Hírkereső

Tegnap hosszas elemzésében kész tényként mutatta be több sajtóorgánum is, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke az elmúlt hónapokban „balos térfoglalásra készítette” fel a pártszervezetet.

BAMA

Több jobbikos képviselő is azt mondta az Indexnek, hogy a párt vidéki fórumain egyre több balos szavazó tűnik fel, aki így kezdi a hozzászólását: „Legutóbb az MSZP-re szavaztam, de...” Őket kell megnyerni 2018-ra, ez a jobbikos haditerv – áll az internetes újság tegnap megjelent hosszas elemzésében. A hírportál szerint „magasabb szinten is érezhető a közeledés”. Amint írják, „egy kelet-magyarországi város MSZP-s vezetője mesélt arról nemrég, hogy a helyi párttagok felvetették, és őt nyomasztják, kössenek megállapodást a Jobbikkal 2018-ra és 2019-re, vagyis az önkormányzati választásokra is”.

Az Index saját információira hivatkozva igazolva látja az elmúlt hónapok belső jobbikos leszámolásait a párt mostani balratolódásával. A lap azt írja, „a fentiek ismeretében rögtön értelmet nyer, miért kellett Vonának alelnököket vétóznia, és miért rúgta ki a stratégia ellen tiltakozó Novák Elődöt a pártból és a parlamenti frakcióból. A pártszervezet felkészítése nehéz folyamat, mert nem mindenki számára egyértelmű az új irány.”
A „tervezett új irányt” a napokban mások mellett Medgyessy Péter, a szocialisták korábbi miniszterelnöke is megjelölte, és azt szorgalmazta: nem lehet finnyáskodni, össze kell fogni a Jobbikkal Orbán Viktor mielőbbi leváltása érdekében. Medgyessy Péter szerint az ellenzéki pártoknak el kell dönteniük, hogy a parlamenti helyük bebiztosítása, vagy a szekértáborok feletti összefogás élvez-e elsőbbséget. A Jobbikkal való esetleges együttműködést Gyurcsány Ferenc is meglebegtette a közelmúltban, mint fogalmazott: „Már nem tudom kizárni, hogy lesz majd olyan jelentős nyomás a szavazópolgárok részéről, hogy a kétharmados törvények lebontása érdekében összefogjanak a mostani kormányzaton kívüli erők.” Ezenkívül több liberális értelmiségi is a korábban elutasított szélsőjobboldali párttal való baloldali összefogást szorgalmazta.

A hivatalos kommunikáció szerint az MSZP vezetői nem terveznek együttműködést. „A Jobbikkal összefogni leváltani a Fideszt, az egy hibás koncepció” – mondta tegnap Molnár Gyula, a szocialisták elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Hozzátette: nagyon nem örül annak, hogy Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök – aki az összefogását felvetette – úgy érezte, hogy mostantól kezdve tanácsadói szerepet is kell vállalnia a pártban.

Közben az „új irány” a Jobbik egyik újabb alapszervezetében verte ki a biztosítékot. „Köszönöm, hogy hülyét csináltál belőlünk és megaláztál minket, Elnök úr!” – írta Vona Gábornak velős üzenetében a közösségi portálon Orbán Imre, a Jobbik egyik Veszprém megyei meghatározó arca, közgyűlési képviselője. A képviselőt a pártelnök a hanuka alkalmából kiadott köszöntő levele borította ki – írja a Pestisracok.hu portál. Orbán Imre szerint Vona Gábor követői „feláldozták az egzisztenciájukat, felégettek maguk mögött minden hidat, amikor jobbikosok és gárdisták lettek”. Megjegyzi, hogy a pártelnök „zselézett hajú, női ruhába öltözött tanácsadókra” hallgat.

Ifj. Lomnici Zoltán tegnap a köztelevízióban úgy fogalmazott: a Jobbiknál a rövid távú politikai érdekek kerültek előtérbe, és lehet a párt mögött egy olyan támogató, amely megmondja, hogy „mit tegyenek”. A Civil Összefogás Fórum jogi szakértője szerint a pártban a legfinomabban fogalmazva is kaotikus viszonyok vannak. Úgy véli: a Jobbik radikális, nemzeti, vallásos támogatói köre „sértődik meg”, ha a párt összeáll a „klérusellenes” Demokratikus Koalícióval vagy a „feltehetően komoly Soros-pénzekben részesülő” LMP-vel.

Kövér a Jobbik–MSZP-koalícióról

Az elvek teljes hiánya, a türelmetlen hataloméhség és az Orbán-fóbia a háttérben már ma is zajló együttműködés továbbfejlesztésével megteremtheti a technikai koalíciót a baloldal és a Jobbik között – mondta Kövér László a Nézőpont-csoportnak adott interjújában. A házelnök hozzátette: az időközi választásokon is tapasztaltuk, hogy ennek sikerességéhez elég, ha egyes térségekben az egyik szereplő nem állít jelöltet a másikkal szemben, vagy szándékosan gyenge jelölttel állnak startvonalhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!