Hírek

2017.01.30. 09:19

Botka László odaszúrt a baloldali pártoknak

Címkék#Hírkereső

Több ponton is odaszúrt a baloldali pártoknak Botka László, az MSZP elnöksége által támogatott miniszterelnök-jelölt a Népszavának adott interjújában.

MW Központi Szerkesztőség

Szeged polgármestere úgy látja, 2017 tavasza az utolsó lehetőség, hogy „egységes, kormányzóképes, demokratikus alternatívát tudjunk állítani az Orbán-rendszerrel szemben”. Szerinte nincs értelme a következő hónapokban előválasztást tartani, hiszen az elmúlt két évben másról sem volt szó, mint hogy kik között és milyen szabályok alapján tartsanak előválasztást a „demokratikus oldalon”, ezt pedig már „elképesztően unják a választók”.

Az interjúban szóba került, hogy a kisebb baloldali pártok nem fogadják el Botkát közös baloldali miniszterelnök-jelöltnek, hanem sajátot akarnak. Erről Botka azt mondta, megérti, hogy mindenki a saját korábbi álláspontját hajtja, de ha így megy tovább, itt még a 2014-esnél is rosszabb eredmény lesz, nemhogy kormányváltás. Szerinte tudomásul kell venniük, hogy ha a baloldalon az összes jelenlegi választójukat összeadják, akkor is még legalább egymillió szavazó hiányzik a Fidesz legyőzéséhez.

Az MSZP választmánya helyes döntésnek tartja, hogy a párt elnöksége Botka Lászlót javasolja a demokratikus pártoknak miniszterelnök-jelöltnek – mondta szombaton Hiller István, a választmány elnöke. Megerősítették az elnökség által Botkának adott felhatalmazást arra, hogy tárgyaljon az együttműködésről a demokratikus pártokkal.

A testület közel 90 százalékos többséggel (2 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett) kérte fel a párt parlamenti frakcióját, hogy Majtényi László korábbi ombudsmant, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökét jelölje köztársasági elnöknek, illetve hogy a képviselők a titkos parlamenti szavazáson rá voksoljanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!