Hírek

2017.01.20. 08:52

Hócsapás a hotelre

Címkék#Hírkereső

Olaszországban lavina temetett maga alá egy hegyi szállodát. A katasztrófában harmincöt ember eltűnt, sokan valószínűleg meghaltak. Több embert még mindig keresnek. Eddig két túlélőt találtak a szálloda előtt, akik a saját autójukban éjszakáztak. Magyar áldozatról nem tudni.

MW Központi Szerkesztőség

Harmincan, köztük gyerekek is voltak abban a közép-olaszországi Pescara városa közelében lévő hegyi szállodában, amelyre lavina zúdult. Az 1200 méteres magasságban található Rigopiano di Farindola szálláshely felét betemette a hótenger, a másik része leomlott, a tető beszakadt, a másik részét többméteres hó fedi. A mentőcsapatok tegnap egész éjjel küzdöttek, hogy elérjék a szállodát, végül hajnali négy órakor bejutottak az épület elülső felébe. Folyamatosan keresik a túlélőket, mivel a szállodából több segítségkérő sms-üzenet is érkezett. A hotelban közel harmincan voltak, köztük gyerekek is, amikor a földmozgások miatt a hegyekből lezúdult a hó.

A BBC arról számolt be, hogy a kiérkező mentőcsoportok hiá­ba szólongatták a túlélőket, senki sem felelt. Nagy valószínűség szerint senki sem élte túl a katasztrófát. Két férfira viszont élve találtak rá, akik a szálloda előtt leparkolt autójukban vészelték át az éjszakát.

Egy szakértő az InfoRádió­nak a tragédia kapcsán azt mondta: maximum 15 perce lehet annak az embernek, akit maga alá temet egy ilyen, 100–120 kilométeres sebességgel lezúduló brutális lavina, utána elfogy az oxigén.

Olaszország középső részét előzőleg három közepes erejű földrengés rázta meg, a földmozgás Lazio, Marche és Abruzzo régió határán történt, és később egy 5,1-es erősségű utórengés követte. A földrengés sújtotta övezetben ráadásul több mint hetven év óta nem esett ennyi hó. A legtöbb hó Abruzzo tartományban és az umbriai Perugia környékén van, több városban és településen ki sem tudnak lépni a házakból. A tabruzzói Teramo térségében egy 87 éves férfi életét veszítette, miután istállója ráomlott. Egy 70 éves férfi eltűnt: a földrengésre kiszaladt a házából, és azóta nem találják.

Folyamatosan rezeg a föld

A földmozgásokat érezni lehetett Rómában is, ahol két metróvonalat is kiürítettek még szerdán. A földtani intézet jelentése szerint az első, 5,3-as fokozatú rengés középpontja 104 kilométerre északkeletre volt Rómától és aling hét kilométerre Amatrice városától, amely súlyos károkat szenvedett. A augusztusi, 6,1-es fokozatú földrengésben háromszázan haltak meg, épületek és lakóházak ezrei semmisültek meg. Azóta több mint 45 ezer utórengés volt a térségben.

Októberben volt egy 6,6-os fokozatú földmozgás is, amely az elmúlt 36 év legerősebb földrengésének számít.

MW Központi Szerkesztőség -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!